Spanje boos over (te?) snelle beschuldiging

A farmer displays a cucumber cut in half in a greenhouse in Algarrobo, near Malaga, southern Spain May 29, 2011. A virulent form of E.coli bacteria blamed on infected cucumbers from Spain has killed 10 people in Germany and sickened 300, health officials said on Sunday while warning people not to eat suspected vegetables. The cucumber pictured is not affected by the health incident and the greenhouse is not under investigation. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - Tags: HEALTH AGRICULTURE FOOD)
A farmer displays a cucumber cut in half in a greenhouse in Algarrobo, near Malaga, southern Spain May 29, 2011. A virulent form of E.coli bacteria blamed on infected cucumbers from Spain has killed 10 people in Germany and sickened 300, health officials said on Sunday while warning people not to eat suspected vegetables. The cucumber pictured is not affected by the health incident and the greenhouse is not under investigation. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - Tags: HEALTH AGRICULTURE FOOD) REUTERS

In Spanje groeit de verontwaardiging over de reactie van de rest van Europa in de zogenoemde ‘komkommercrisis’. Hoewel in Duitsland aangetroffen besmette komkommers geteeld zijn in Zuid-Spanje, wijzen Spaanse telers en politici erop dat onduidelijk is hoe en waar de EHEC-bacterie in de groente terecht is gekomen. Het in twijfel trekken van de kwaliteit van Spaanse tuinbouwproducten is daarom „speculatief” en „zeer kwalijk”, vindt Madrid. Vorige week wezen de Duitse autoriteiten twee telers in de zuidelijke regio’s Málaga en Almería aan als bron van de besmette komkommers. Duitsland stelde hierop invoerbeperkingen op Spaanse tuinbouwproducten in, een voorbeeld dat dit weekend werd gevolgd door Oostenrijk en Tsjechië. Zuid-Spaanse telers merken nu een forse terugval in de vraag naar hun producten, ook uit Spanje zelf.

De Spaanse regering reageerde vrijdag op de onrust met de suggestie dat de besmetting ook kan hebben plaatsgevonden tijdens het vervoer, de distributie of de opslag. Vanochtend liet de staatssecretaris van Europese Zaken weten dat Spanje bij de Europese Commissie een klacht zal indienen tegen de importbeperkingen die EU-lidstaten nu treffen. Een van de twee telers stelt dat de gewraakte partij komkommers op 16 mei in Duitsland is aangekomen, een dag na de ziekenhuisopname van het eerste dodelijke slachtoffer. Volgens het bedrijf heeft de Duitse koper gemeld dat een pallet met komkommers in Duitsland is omgevallen. Enkele kisten waren nog te verkopen als ‘tweede categorie’. De teler heeft inmiddels 75 van zijn 120 medewerkers op straat moeten zetten.