Newsweek: Nooteboom bij top reisschrijvers

Cees Nooteboom behoort tot de top in de reisliteratuur.
Cees Nooteboom behoort tot de top in de reisliteratuur. Foto NRC / Vincent Mentzel

‘Zelfbewust, gevat en onvoorspelbaar’, zo typeert het Amerikaanse tijdschrift Newsweek het werk van Cees Nooteboom. Het blad roept Nooteboom uit tot een van de beste auteurs van reisverhalen van de afgelopen eeuw. Hij is volgens het blad de ‘ultieme stilist van het genre’.

Nootebooms beste reisboek is volgens het tijdschrift ‘De Omweg naar Santiago’. Daarin beschrijft de nu 77-jarige auteur zijn omzwervingen in Spanje en gaat hij in op de literatuur, cultuur en geschiedenis van het Zuid-Europese land.

Nooteboom heeft een ‘verbluffend origineel observatievermogen’, zo vindt Newsweek. Naast Nooteboom staan in de lijst van tien beste reisschrijvers onder anderen de Poolse journalist Ryszard Kapuscinski, de Amerikaanse auteur Paul Theroux en de Britse schrijver V.S. Naipaul.

In april ontving Nooteboom de Bob den Uyl-prijs voor het beste reisboek van het jaar voor ‘Scheepsjournaal’. In 2009 kreeg hij van de Belgische koning Albert de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren. Op 16 juni verschijnt het tweede en laatste deel van zijn verzamelde reisverhalen ‘Labyrint Europa’.

Oordeel van Newsweek:

“Better known as a novelist than a travel writer in his native Holland, Nooteboom is the ultimate stylist of the genre. Highly introspective and self-conscious, witty and whimsical, he observes people and places, and his reactions to them, with an originality that is totally arresting – and all without sounding remotely precious (…) Sparkling sentences abound in his works.”

Kijk hier op de wereldkaart van Nooteboom om te zien welke reizen hij tot nog toe heeft gemaakt.