Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Moszkowicz dankbaar in slipstream OM: vrijspraak Wilders

Foto AFP / Koen van Weel

Geen verrassing vanmiddag in de zaak-Wilders: Bram Moszkowicz betoogde in de rechtbank van Amsterdam opnieuw dat zijn cliënt geen moslims heeft beledigd. De advocaat volgde met het eerste deel van zijn pleidooi het Openbaar Ministerie, dat tot genoegen van Moszkowicz vorige week pleitte voor vrijspraak van de PVV-leider. Wilders staat terecht voor groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie en zijn raadsman wil op alle deze aanklachten vrijspraak.

Zijn raadsman zei vandaag dat Wilders weliswaar kritiek uit op de islam, maar daarbij heeft hij nimmer de bedoeling gehad “moslims of moslims als groep aan te tasten in hun menselijke waardigheid”. De PVV-voorman verkondigt een “ongemakkelijke boodschap”, maar het “geweten van Wilders dicteert hem de ogen niet te sluiten”. Hij wil volgens zijn advocaat moslims slechts bewust maken van de gevaren van de totalitaire ideologie, die de islam volgens hem is.

Het OM kreeg aan het begin van zijn pleidooi een pluim van Moszkowicz, die sprak van een “doorwrocht slotbetoog” vorige week van de officieren van justitie. “Ik heb niet eerder meegemaakt dat ik een requisitoir als pleidooi zou willen gebruiken.”

In zijn pleidooi voor de Amsterdamse rechtbank gaf Bram Moszkowicz, de advocaat van Geert Wilders, een korte samenvatting van het verloop van de rechtszaak tegen zijn cliënt. Hij noemde het “een strafzaak die ook absurdistische trekken kent”:

Het pleidooi van Wilders’ advocaat is grotendeels een herhaling van het betoog dat hij vorig najaar ook al hield. De raadsman en het OM moesten hun verhaal opnieuw houden omdat de rechters in oktober werden vervangen wegens de schijn van partijdigheid.

Moszkowicz is om 14.00 uur begonnen met zijn pleidooi, dat waarschijnlijk nog de hele dag zal duren.