Besmette komkommers niet uit Nederland, miljoenensteun voor telers

A man selects a cucumber at a vegetable stall at Naschmarkt food market in Vienna May 30, 2011. A virulent form of E.coli bacteria blamed on infected cucumbers from Spain has killed 10 people in Germany and sickened 300, health officials said on Sunday while warning people not to eat suspect vegetables. REUTERS/Herwig Prammer
A man selects a cucumber at a vegetable stall at Naschmarkt food market in Vienna May 30, 2011. A virulent form of E.coli bacteria blamed on infected cucumbers from Spain has killed 10 people in Germany and sickened 300, health officials said on Sunday while warning people not to eat suspect vegetables. REUTERS/Herwig Prammer Foto: Reuters / Herwig Prammer

Geen van de komkommers die in Duitsland hebben geleid tot een uitbraak van de gevaarlijke EHEC-bacterie komt uit Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). De dienst heeft inspecties uitgevoerd bij een handelaar en een teler. Het is uitgesloten dat die bedrijven de bron van de infectie zijn.

Update 19.12 uur: Landbouwstaatssecreatris Henk Bleker komt tuinders die schade lijden door de komkommercrisis tegemoet. Op een persconferentie naar aanleiding van een spoedberaad met betrokken partijen zei hij 10 miljoen euro beschikbaar te stellen. Dit bedrag wordt verdubbeld door de tuinbouwsector, meldt de NOS.

Nederland was een van de mogelijke herkomstlanden, naast Denemarken. De nVWA richt zich nu op het opsporen van de bron van een eventuele besmetting. Ook moet de dienst voorkomen dat mogelijk besmette partijen op de markt komen. Enkele besmette komkommers kwamen uit Spanje, van één komkommer kon de herkomst nog niet worden vastgesteld. Een reporter van het Duitse RTL beweert documenten over een transport vanuit Spanje te hebben waaruit blijkt dat tussen Keulen en Hamburg ineens ruim 600 kilo meer aan komkommers in het transport zaten.

Ongeveer tweehonderd monsters van groothandels en telers worden sinds vrijdagmiddag onderzocht in een laboratorium van de VWA. De uitkomsten daarvan komen morgen beschikbaar. Komkommertelers laten onafhankelijk daarvan hun waar testen door een Duits instituut. Dat moet het vertrouwen in Nederlandse komkommers herstellen. Door de uitbraak van de EHEC-bacterie, een variant van E.coli, is de verkoop van onder meer komkommers in Duitsland ingestort.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt in de gaten of er in Nederland mensen ziek worden van de bacterie. Dat was tot nu toe bij één persoon het geval. Die was in Duitsland geweest.