Terwijl het aantal besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie EHEC toeneemt, vooral in Duitsland, blijft er grote onduidelijkheid bestaan over de oorzaak van de epidemie. In Duitsland, waar de bacterie is aangetroffen in komkommers, zijn nu tien mensen overleden aan een infectie met EHEC, die de nierfunctie en het zenuwstelsel kan aantasten. Meer dan duizend mensen zijn ernstig ziek. De verwachting is dat dit aantal nog zal groeien.
De Duitse artsenorganisatie waarschuwt tegen „paniekzaaierij”. Het Robert Koch-Instituut, dat verspreiding van ziektes volgt, adviseert geen komkommer, tomaten en sla te eten en bij het bereiden van maaltijden goed de handen te wassen. Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit is er in Nederland geen aanleiding om komkommers, mits goed gewassen, te laten staan. Als gevolg van de epidemie zijn komkommers, paprika’s, sla en tomaten in Duitsland bijna onverkoopbaar. Zelfs de verkoop van aardbeien is met de helft gedaald. Ook voor de Nederlandse land- en tuinbouw is de schade groot. Op jaarbasis wordt er voor 200 miljoen euro komkommers naar Duitsland uitgevoerd. Afzet in Nederland en export naar andere landen ondervinden nog geen schade.
Twee Spaanse komkommerteelbedrijven zijn aangewezen als mogelijke besmettingsbron. Maar het is onduidelijk of alleen komkommers de bacterie bevatten en hoe ze besmet zijn geraakt. Misschien is dat gebeurd in Spanje, maar de besmetting kan ook op weg naar de consument zijn opgetreden. Een lading Spaanse komkommers is in Hamburg op de grond gevallen. Er zouden ook EHEC-bacteriën zijn aangetroffen in komkommers die mogelijk niet uit Spanje afkomstig waren.
In het nieuws: pagina 4-5