Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

IKEA Son ontruimd na explosie - niet meer explosieven gevonden

De politie heeft de IKEA in het Brabantse Son ontruimd na een explosie in een prullenbak bij de ingang van het gebouw. Ook in een vestiging in Gent zouden explosies gehoord zijn.

Update 7:10 In de Ikea in het Noord-Brabantse Son zijn vannacht niet meer explosieven gevonden. Het ziet ernaar uit dat de winkel dinsdagochtend gewoon open gaat, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

De prullenbak is verwoest, meldt een politiewoordvoerder aan persbureau Novum. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingelicht en onderzoekt nu of er meer explosieven op het terrein bevinden. Dit onderzoek zal nog enkele uren duren, het is daarom nog onduidelijk of het filiaal morgen open is.

De ontploffing vond iets over half acht plaats. Daarna werden de hulpdiensten gealarmeerd. De Ikea werd vanaf 20.30 uur ‘rustig aan’ ontruimd. Er zijn geen meldingen gemaakt van gewonden. Het is niet bekend hoeveel mensen zich bevonden in de IKEA ten tijde van de ontruiming.

Volgens Omroep Brabant kregen de bezoekers in Son te horen dat er sprake was van een ‘code 1000’. Dat betekent dat er een dreigende situatie is ontstaan die onmiddellijke evacuatie vereist. Rond elf uur mochten de werknemers onder begeleiding hun achtergelaten persoonlijke eigendommen ophalen.

Vestiging in Gent ontruimd na bommelding

Ook de IKEA-vestiging in Gent is geëvacueerd, meldt de Belgische krant De Morgen. In de Belgische plaats zou rond 18.00 uur een bommelding zijn binnengekomen, waarna de hulpdiensten ter plaatse beslisten het gebouw volledig te ontruimen. Getuigen meldden knallen te hebben gehoord. Volgens Belgische media is een wekker ontploft. Ook hierbij is niemand gewond geraakt en de meubelwinkel zou geen schade hebben opgelopen.

De verdachte wekker zou door iemand in de winkel zijn achtergelaten. Het zou niet gaan om een wekker van de Ikea zelf. De vestiging in Gent is de grootste Ikea in Vlaanderen.

IKEA vaker slachtoffer bommeldingen

De Zweedse winkelketen wordt vaker bedreigd. In maart 2009 werd de Ikea in Amsterdam-Zuidoost en een winkelgebied naast de Amsterdam Arena ontruimd na een bommelding. Hiervoor werd een vrouw opgepakt.

In december 2002 ontving het woonwarenhuis nog een brief, waarin 250 duizend euro werd geëist. Als Ikea niet akkoord zou gaan, zouden in verschillende filialen bommen tot ontploffing brengen. Twee bommen werden aangetroffen, waarbij er één bij ontmanteling deels explodeerde. Hierbij raakte een lid van een Explosieven Opruimingscommando zwaargewond.