Duitsland wil voor 2022 al zijn kerncentrales sluiten

Duitsland gaat zijn zeventien kerncentrales toch vóór 2022 uit bedrijf nemen. Het komt daarmee terug op het besluit om de looptijd van de centrales juist te verlengen.

Dat volgt uit de overeenkomst die de coalitie van christen-democraten en liberalen vannacht, na twaalf uur vergaderen, heeft bereikt. Volgens deze overeenkomst zal het kabinet het advies volgen van de ethische commissie over energie, die na de kernramp in Japan in het leven is geroepen om zich over de energietoekomst van Duitsland te buigen. De commissie presenteert haar rapport vandaag officieel aan de regering.

In het rapport zegt de commissie dat het mogelijk moet zijn alle kerncentrales in Duitsland binnen tien jaar te sluiten en over te stappen op alternatieven met minder risico’s. Volgens de commissie kan dit gebeuren op een manier die „ecologisch, economisch en sociaal draaglijk” is. Centraal in het plan staan energiebesparing en een sterke toename van duurzame energie.

Door de visie van de commissie over te nemen komt de regering-Merkel terug op een besluit van vorig jaar september. Toen bepaalde het kabinet dat de looptijd van de zeventien kerncentrales in Duitsland juist zou worden verlengd. Het besluit was omstreden in Duitsland, een meerderheid van de bevolking is tegenstander van kernenergie. Afgelopen zaterdag werd op verschillende plekken in Duitsland door 160.000 mensen tegen kerncentrales gedemonstreerd.

Het vandaag gepresenteerde rapport van de commissie biedt bondskanselier Angela Merkel de kans om zonder al te groot gezichtsverlies alsnog de zogeheten Atomausstieg, de geleidelijke sluiting van kerncentrales voor eind 2021, uit te voeren. De regering van Gerhard Schröder had in 2002 tot de sluiting van de kerncentrales besloten.

Aanleiding voor de huidige drastische politieke koerswijziging is de nucleaire ramp in Japan. Duitsland legde in reactie op deze ramp onmiddellijk acht oudere kerncentrales stil. De ethische commissie vindt het niet nodig dat deze centrales nog in gebruik worden genomen. Wel moet één van de acht centrales voorlopig stand-by blijven, om eventuele stroomtekorten in de winter op te vangen.

Als gevolg van de kernramp is Japan eerder al teruggekomen op zijn plannen om kernenergie fors uit te breiden. Zwitserland heeft zijn plannen geschrapt om drie nieuwe kerncentrales te bouwen.