Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Duitsland stopt met kernenergie, politieke reactie op ramp Fukushima

Anti nuclear protesters demonstrate in the streets of Berlin against German government's nuclear power plant policy, May 28, 2011. REUTERS/Tobias Schwarz
Anti nuclear protesters demonstrate in the streets of Berlin against German government's nuclear power plant policy, May 28, 2011. REUTERS/Tobias Schwarz Een anti-kernenergie protest in de straten van Berlijn zaterdag. Foto Reuters / Tobias Schwarz

Duitsland gaat stoppen met kernenergie. De zeventien Duitse kerncentrales moeten uiterlijk in 2022 de deuren gaan sluiten. De christen-liberale coalitie werd het vannacht na 12 uur onderhandelen eens.

De zeven reactoren van voor 1980 die werden gesloten na de kernramp in Fukushima blijven definitief dicht. Net zoals een andere reactor die in het verleden problemen gaf.

Besluit was al genomen, maar teruggedraaid
In 2002 besloot de regering onder Schröder al dat alle kerncentrales in 2022 dicht moesten zijn. Maar dit besluit werd het afgelopen najaar teruggedraaid door Merkel, die toen geen goed alternatief zag voor kernenergie. De looptijd van de centrales werd daarom voor de oude centrales verlengd met zeven jaar en de nieuwere centrales konden veertien jaar langer open blijven, tot 2036.

Onze correspondent in Berlijn Joost van der Vaart reageert:

“Dit zat er al een tijdje aan te komen. Het besluit is politiek ingesloten, maar politici moeten nu eenmaal politiek reageren. Dit gebeurt onder druk van de kernenergiecatastrofe in Fukushima. Atoomenergie is een enorm issue in Duitsland. Waarschijnlijker meer omstreden dan waar ook ter wereld. De mensen zijn bereid er massaal voor op straat te gaan. De regering van Merkel moest iets doen met het onderwerp. Als zij niks had gedaan, dan had de oppositie hier enorm garen bij gesponnen. Of de kiezer dat geloofwaardig vindt is de vraag. Feit is dat de Groenen op winst staan en niet de partij van Merkel.”

Is het mogelijk dat dit besluit opnieuw wordt teruggedraaid?

“Dit zal waarschijnlijk het laatste woord zijn. Het is zeer onwaarschijnlijk dat hier nog aan getornd gaat worden. Formeel moet het kabinetsbesluit nog goedgekeurd worden door het parlement, maar dat gebeurt wel.”

Duitsland land schakelt de komende jaren geleidelijk over op meer duurzame energiebronnen, zoals energie die wordt opgewekt door wind- en waterkracht. Nu maken duurzame energiebronnen zeventien procent van de energiemix uit, maar de regering heeft zich ten doel gesteld om dit uit te breiden naar vijftig procent. Om dit te bereiken zijn miljardeninvesteringen nodig.