Opinie

Broeikasemissies zitten bijna aan hun taks

Koeltorens van een kerncentrale in Saint Laurent, bij Orleans (Foto Reuters)Koeltorens van een kerncentrale in Saint Laurent, bij Orleans (Foto Reuters)

De wereld zit bijna aan zijn taks, als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen. De Britse krant The Guardian heeft de laatste cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA) bemachtigd. Daaruit blijkt dat wereldwijd niet eerder zoveel CO2 is uitgestoten als in 2010. Het IEA (dat inmiddels een persbericht op zijn website heeft geplaatst) schat de toename op 1,6 gigaton ten opzichte van een jaar daarvoor, waardoor de uitstoot uitkomt op 30,6 Gt.

Voor het gemak (want zo’n directe relatie is natuurlijk niet te leggen) houden beleidsmakers in het voetspoor van veel wetenschappers een maximum van ongeveer 32 Gt kooldioxide per jaar aan in 2020, om te voorkomen dat de temperatuur met meer dan 2 graden Celsius stijgt. Daar zouden we dus volgend jaar al gemakkelijk overheen kunnen komen.

Fatih Birol, de hoogste econoom van het IEA, noemt die internationaal afgesproken grens daarom in The Guardian ‘een fraaie utopie’. Volgens hem laten de cijfers zien dat een van de zwaarste economische recessies ooit, nauwelijks effect heeft gehad op de emissies, alleen 2009 heeft een klein dipje laten zien. Birol zegt ‘zeer bezorgd’ te zijn.

Volgens Nicholas Stern, auteur van de Stern-Review uit 2006 over de economische gevolgen van klimaatverandering, is de wereld bijna terug bij wat de IPCC het ‘business as usual’ scenario noemt, de verwachte uitstoot van broeikasgassen zonder internationaal klimaatbeleid. In dat scenario zou de gemiddelde temperatuur op aarde aan het eind van de eeuw wel eens 4 graden Celsius hoger kunnen liggen dan voor de industriële revolutie.

Een van de grote problemen in de energiesector is de traagheid van de veranderingen. Volgens het IEA (lees ook hier) is 80 procent van alle energiecentrales die in 2020 verantwoordelijk zullen zijn voor de stroomvoorziening al gebouwd of op dit moment onder constructie. De IEA waarschuwt bovendien dat de uitstoot van broeikasgassen verder kan stijgen als landen, in reactie op de kernramp in Japan, hun kerncentrales eerder sluiten dan de bedoeling was - zoals Zwitserland en dit weekeinde ook Duitsland hebben besloten.

 

 

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.