Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Tennis

Bijtertje weet wel raad met ijskonijn

De uiterlijk onbewogen Rus kreeg een lesje proftennis van de Russische Kirilenko.

De Nederlandse tennisster werd op Roland Garros op mentaliteit verslagen.

Zelden was het verschil in beleving zo goed te zien als zaterdagavond bij de partij tussen Maria Kirilenko en Arantxa Rus. De 24-jarige Russische had voor elk punt een verbeten trek op haar gezicht, kreunde bij iedere slag en ging verhaal halen bij de scheidsrechter als iets haar niet zinde. De gelaatsuitdrukking van de twintigjarige Nederlandse daarentegen was vanaf het begin tot het einde onbewogen. Kirilenko gaf Rus in de derde ronde van Roland Garros een lesje in de wetten van het proftennis en won afgetekend met 6-1 en 6-1. Vandaag stuit het bijtertje op de Duitse Andrea Petkovic. Rus is terug in Nederland en gaat mogelijk competitie spelen voor het Haagse Leimonias.

De gelaten wijze waarop Rus de afstraffing onderging was tekenend. Het ‘ijskonijn uit Monster’ legde zich een half uurtje na haar optreden op court 1 neer bij de nederlaag. „Het is jammer dat het op geen enkel moment een wedstrijd is geworden”, stelde Rus. „Kirilenko speelde als een topspeelster en ik was een beetje vermoeid. Er is na de zege op Kim Clijsters veel op me afgekomen. Misschien speelde dat mee. Al met al kijk ik met een tevreden gevoel terug op Roland Garros.”

Kirilenko, de nummer 27 van de wereldranglijst, zal niet snel het woord ‘tevreden’ in de mond nemen na een kansloze nederlaag zoals Rus leed. Terwijl de Nederlandse nu als een opkomend talent te boek staat, veroverde de Russische op haar achttiende al een WTA-titel. Wilskracht en totale toewijding zijn de wapens van Kirilenko, die over een veel minder slagenarsenaal beschikt dan Rus. Ze liet zien dat op de proftour lang niet altijd de technisch meest begaafde speelster wint.

Rus is het zoveelste Nederlandse talent dat in het verleden opzien baarde bij de junioren. Net als (bijna) vergeten speelsters als Michelle Gerards, Stéphanie Herz, Silvana Bauer, Renée Reinhard en Michaëlla Krajicek werd haar een mooie toekomst voorspeld in het profcircuit. Na het wegvallen van Krajicek, die in 2007 de kwartfinales van Wimbledon bereikte, was de hoop van de tennisbond gericht op de nuchtere baseliner. De opluchting was enorm toen Rus in de tweede ronde van Roland Garros opzien baarde met een stunt tegen Clijsters. Stiekem werd gehoopt op meer.

Maar waar de introverte Rus door haar spel tegen de nummer twee van de wereld nog werd geroemd om haar frisse en sportieve voorkomen, miste ze tegen Kirilenko het gif en het karakter van een winnaar. Ze liet zich naar eigen zeggen niet imponeren door de geslepen Russische, die haar trukendoos opende. Even je tegenstander laten wachten op een belangrijk moment, minzaam lachen als de scheidsrechter een call van een lijnrechter moet corrigeren en niets cadeau willen doen. Pas toen de partij gedaan was verscheen er even een glimlach op Kirilenko’s gezicht.

Rus leek blij noch boos. De Nederlandse toonde vrijwel geen emotie na het echec in de derde ronde. Net zomin als ze in vreugde uitbarstte toen ze Clijsters versloeg. Het vuur brandt ongetwijfeld van binnen bij Rus, maar in het proftennis is het ook een kwaliteit als je je tegenstander zichtbaar mentaal kunt slopen.