B-film

Dit weekeinde viel mijn oog op het bedrag dat kikkerlandje Taiwan heeft opgehoest aan hulp voor Japan na de aardbeving. 165 miljoen dollar. Meer dan de economische krachtpatsers de Verenigde Staten (125 miljoen), Zuid-Korea (19 miljoen) en China (4 miljoen).

Mijn aandacht ging uit naar ‘Japan’ omdat dat nou precies zo’n megaramp is die in tijden van groot nieuws ten onder dreigt te gaan aan al die andere alarmerende of aandacht vretende berichten. Na Libië waren dat Kate en Osama, William en Obama. Mladic bleek een kwestie van tijd. En nu hij er weer is lijkt de wereld van, zeg, Deep Water Horizon, de 33 uit Chili, Julian Assange, Kolontár – de wereld van gisteren dus, al helemáál ver weg. Alsof nieuws minder houdbaar is dan, zeg, een decennium geleden.

Ik weet niet of het waar is. Maar neem dit weekeinde. Wanneer een hoge Afghaan de dood vindt, klinkt het als een vergissing. Oud bericht, per abuis opnieuw geplaatst. Ik lees het, maar proef de versheid niet meer. Vrijlating door Noord-Korea – zelfde verhaal. Dat land hengelt onverminderd naar voedselhulp terwijl het zijn nucleaire ambities gewoon laat ronken. Vér over de datum.

Brandhaarden die maar niet willen doven, maar wie voelt de urgentie nog? Zeurende kwesties die zijn verworden tot uitgemolken remakes van de werkelijkheid, maar wie kijkt er nog? Je kent de acteurs, kunt de gezichten wel dromen. GTST. Niks gemist. Totdat de regie er een verrassende zwaai aangeeft. De überschurk die van zijn bed wordt gelicht, de getallen op de schaal van Richter. Een overdosis.

Wereldnieuws dat van de radar is verdwenen. Niemand gaf zo veel geld aan Japan als Taiwan. Dat vonden ze nodig want vijftienduizend doden en tienduizend vermisten is veel.

Och ja, Japan, hoe staat het daarmee? Dat land durfde Taiwan (165 miljoen) trouwens niet eens te bedanken om het eeuwige China (4 miljoen) niet tegen de haren in te strijken. Taiwan, dat democratisch is, maar door niemand wordt erkend. Vanwege China. Ook zo’n kwestie. Als een bolstaand blikje conserven.

Gelukkig was er voetbal.

Floris-Jan van Luyn