VN-aanklager prijst opstelling Nederland over EU-lidmaatschap Servië

U.N. war crimes tribunal's chief prosecutor Serge Brammertz attends an official meeting with Croatia's Prime Minister Jadranka Kosor in Zagreb on May 4, 2011. REUTERS/Nikola Solic (CROATIA - Tags: CRIME LAW POLITICS HEADSHOT CONFLICT)
U.N. war crimes tribunal's chief prosecutor Serge Brammertz attends an official meeting with Croatia's Prime Minister Jadranka Kosor in Zagreb on May 4, 2011. REUTERS/Nikola Solic (CROATIA - Tags: CRIME LAW POLITICS HEADSHOT CONFLICT) Serge Brammertz, hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal. Foto Reuters / Nikola Solic

De hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal Serge Brammertz prijst Nederland voor zijn harde opstelling in de Europese Unie over Servië.

Nederland heeft altijd vastgehouden aan het standpunt dat het land pas lid kan worden van de EU als Ratko Mladic zou worden uitgeleverd.

“Nederland heeft de belangrijkste rol gespeeld bij dit officiële EU-standpunt”, zei Brammertz vanmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.

De van oorsprong Duitstalige Belg zegt dat de internationale druk uiteindelijk het belangrijkste pressiemiddel is geweest waardoor Servië uiteindelijk werk is gaan maken van het oppakken van aangeklaagde oorlogsmisdadigers. Hij prees met name voormalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) voor zijn vasthoudendheid.

Er waren ook landen die zich minder hard opstelden. Brammertz wilde echter geen beschuldigende vinger wijzen naar landen die daarmee het werk van het Joegoslavië-tribunaal belemmerden. Hij liet wel doorschemeren dat de aanhouding van Mladic wat hem betreft heel laat is.

“Zijn schuilplaats was niet zo ver van Belgrado en was niet heel moeilijk te vinden. Maar we zijn vooral heel blij dat hij nu gearresteerd is.”

Mladic is het tweede kopstuk dat onder Brammertz in handen komt van het tribunaal. De politieke leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, werd in 2008 in de gevangenis van Scheveningen afgeleverd.

Het is volgens Brammertz te vroeg om iets te zeggen over de vraag of de rechtszaken tegen Karadzic en Mladic samengevoegd zullen worden. Voor een beperkt gedeelte is dat wel theoretisch mogelijk. De aanklager zei dat de gezondheidstoestand van de oud-legerleider nauwlettend in de gaten zal worden gehouden. De advocaten van Mladic zeggen dat het slecht met hem gaat.