Twitter overhandigt gebruikersgegevens aan justitie

Twitter heeft de persoonlijke informatie van een Brits raadslid doorgespeeld via de Amerikaanse justitie aan de Britse gemeenteraad van Tyneside. Het raadslid zou op Twitter als klokkenluider misstanden bij de gemeente bekendgemaakt hebben.

Het is volgens de Britse krant The Guardian de eerste keer dat de social media-dienst onder druk van justitie gegevens van een anonieme gebruiker bekendmaakt.

De gemeenteraad van Tyneside heeft via de Californische rechter de vrijgave van de naam, het e-mailadres en telefoonnummer bij Twitter afgedwongen. Dat kon niet via een Britse rechter, Twitter is namelijk een Amerikaans bedrijf.

Ahmed Khan, het gemeenteraadslid uit Tyneside, noemt de actie van de gemeenteraad “Orwelliaans” en ontkent berichten met lasterlijke inhoud verstuurd te hebben via Twitter. Hij spreekt van “een schending van zijn mensenrechten” en die van anderen.

In Groot-Brittannië is het niet ongebruikelijk dat beroemdheden via een gang naar de rechter het media onmogelijk maken belastende informatie te publiceren. Maar daaronder viel Twitter tot nu toe niet. De uitspraak van de Californische rechter zet mogelijk een precedent voor het vervolgen van Britse twitteraars bij zogenoemde ‘gagging orders’. Of zou hen ook mogelijk kunnen verbieden berichten te publiceren.

Manchester United-voetballer Ryan Giggs probeerde via een gang naar de rechter te voorkomen dat een vermeende affaire in de publiciteit kwam. Dat lukte, maar via Twitter kwam het nieuws van de affaire alsnog uit. Giggs is nu in een juridische strijd verwikkeld om de identiteiten te achterhalen van twitteraars die over de zaak berichtten. De beslissing van de Californische rechter maakt dat waarschijnlijk mogelijk.