‘Saleh geeft Al-Qaeda ruimte om burgers te terroriseren ‘

Caption: Armed Yemeni tribesmen stand guard in a street in Sanaa, Yemen, Sunday, May 29, 2011. With diplomatic efforts stalled, the political crisis gave way to serious street battles last week between Saleh's forces and armed men loyal to one of the country's most powerful tribal leaders, who has turned against the president. The clashes killed 124 people and raised fears of a civil war before the two sides reached a cease-fire agreement over the weekend. (AP Photo/Hani Mohammed)
Caption: Armed Yemeni tribesmen stand guard in a street in Sanaa, Yemen, Sunday, May 29, 2011. With diplomatic efforts stalled, the political crisis gave way to serious street battles last week between Saleh's forces and armed men loyal to one of the country's most powerful tribal leaders, who has turned against the president. The clashes killed 124 people and raised fears of a civil war before the two sides reached a cease-fire agreement over the weekend. (AP Photo/Hani Mohammed) Gewapende Jemenitische stamleden bewaken een straat in hoofdstad Sanaa. Foto: AP / Hani Mohammed

De Jeminitische president Ali Abdullah Saleh heeft met opzet honderden Al-Qaeda-strijders en islamitische militanten de mogelijkheid gegeven de Jemenitische kuststad Zinjibar in te nemen.

Dat beweert de Jemenitische oppositie. Drie gewapende militanten en drie burgers zouden bij gevechten in de stad gedood zijn, meldt persbureau AP. Een groep militairen heeft zich aangesloten bij de inwoners van de stad om de strijders te verdrijven.

De oppositie verdenkt Saleh ervan de militanten de ruimte te geven om steden in te nemen en de burgers te terroriseren. Volgens hen hoopt Saleh dat de burgers denken dat zij zonder het bewind van Saleh overgeleverd zijn aan de grillen van militanten en Al-Qaeda strijders.

Staakt-het-vuren in Sanaa

In de zuidelijke stad Taiz openden veiligheidsdiensten het vuur op anti-regeringsdemonstranten, hierbij kwamen volgens ooggetuigen twee demonstranten om en raakten 35 mensen gewond. In hoofdstad Sanaa sloten leden van de Hashed-stam en regeringstroepen gisteren een staakt-het-vuren.

Het verarmde land wordt geplaagd door geweld. De Jemenitische bevolking eist het vertrek van president Saleh die al 33 jaar aan de macht is. De 69-jarige president zegde al twee keer toe om een overeenkomst te tekenen voor vertrek, maar liet beide keren verstek gaan.

Lees meer over de ontwikkelingen in Jemen en over Ali Abdullah Saleh.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld