Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

FIFA staakt onderzoek naar Blatter - ‘maakt bond ongeloofwaardiger’

Caption: Media crew wait under a sign of the football's world governing body FIFA at its headquarters on May 29, 2011 in Zurich. Qatar's Mohamed bin Hammam ended his campaign to oust Sepp Blatter from the FIFA presidency Sunday, just hours before facing the ethics committee of football's world governing body over bribery allegations. Bin Hammam, 61, who launched his campaign on an anti-corruption platform and waged a bitter war of words with the long-serving Blatter, said on his blog that he was withdrawing for the sake of FIFA's reputation. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Caption: Media crew wait under a sign of the football's world governing body FIFA at its headquarters on May 29, 2011 in Zurich. Qatar's Mohamed bin Hammam ended his campaign to oust Sepp Blatter from the FIFA presidency Sunday, just hours before facing the ethics committee of football's world governing body over bribery allegations. Bin Hammam, 61, who launched his campaign on an anti-corruption platform and waged a bitter war of words with the long-serving Blatter, said on his blog that he was withdrawing for the sake of FIFA's reputation. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Journalisten wachten bij het FIFA-hoofdkwartier in Zürich op de uitspraak van de ethische commissie. Foto: AFP / Fabrice Coffrini

De FIFA staakt het onderzoek naar voorzitter Sepp Blatter.

Dat maakte de ethische commissie van de bond vanavond bekend tijdens een persconferentie in Zürich, meldt persbureau AFP. De Wereldvoetbalbond deed onderzoek naar corruptie en omkoping door Blatter, kandidaat-voorzitter Mohammed bin Hammam en FIFA vice-voorzitter Jack Warner voor de aankomende voorzittersverkiezingen.

Bin Hammam en Warner werden ervan verdacht stemmen te hebben geronseld voor de voorzittersverkiezingen. Blatter zou volgens de Qatari niet hebben ingegrepen nadat de zittende voorzitter berichten hadden bereikt over de omkopingspraktijken.

Bin Hammam en Warner zijn op non-actief gesteld als gevolg van het onderzoek. Zij zullen verder onderzocht worden door de FIFA. Volgens de ethische commissie heeft Blatter corruptie niet oogluikend toegestaan binnen de Wereldvoetbalbond.

Bin Hammam trok zich vanochtend al terug uit de race om het voorzitterschap van de FIFA.

Jerome Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, liet in Zürich weten dat de voorzittersverkiezingen als gepland op 1 juni zullen plaatsvinden.

‘FIFA ongeloofwaardig’

Volgens sportredacteur Steven Derix van NRC Handelsblad maakt de FIFA zich met deze beslissing en het staken van het onderzoek naar Blatter nog ongeloofwaardiger:

“1 juni worden er geen verkiezingen gehouden, want Blatter is de enige kandidaat en wordt dus voorzitter. Door zijn gang van zaken niet verder te onderzoeken, maakt de bond zich nog ongeloofwaardiger. Blatter heeft namelijk toegegeven dat hij wist van omkopingen. Er zal nu waarschijnlijk meer vuile was naar buiten komen. Zeker met de geruchten van omkoping bij de toewijzing van de WK’s. Want het oude systeem van zwijgen en elkaar geld toeschuiven werkt niet meer. Omkoping wordt nu gewoon gemeld. Het is hoog tijd dat er een cultuurverandering plaatsvindt binnen de FIFA.”