Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Bin Hammam trekt zich terug als kandidaat voorzitter FIFA

Asian Football Confederation (AFC) President Mohamed Bin Hammam speaks during a news conference in Kuala Lumpur in this March 18, 2011 file photo. Bin Hammam of Qatar withdrew his candidacy to be FIFA president on May 28, 2011, one day before he is due to face an Ethics Committee hearing into bribery allegations. REUTERS/Bazuki Muhammad/Files (MALAYSIA - Tags: SPORT SOCCER)
Asian Football Confederation (AFC) President Mohamed Bin Hammam speaks during a news conference in Kuala Lumpur in this March 18, 2011 file photo. Bin Hammam of Qatar withdrew his candidacy to be FIFA president on May 28, 2011, one day before he is due to face an Ethics Committee hearing into bribery allegations. REUTERS/Bazuki Muhammad/Files (MALAYSIA - Tags: SPORT SOCCER) Bin Hammam staat sinds 2002 aan het hoofd van de AFC en is al sinds 1996 lid van het uitvoerend comité van de FIFA. Foto Reuters / Bazuki Muhammad

Mohammed bin Hammam trekt zich terug uit de race om het voorzitterschap van de FIFA en geeft daarmee vrij spel aan de huidige voorzitter Sepp Blatter. De Qatari kondigt zijn vertrek aan vlak voordat hij vandaag samen met Blatter en FIFA vice-voorzitter Jack Warner op een hoorzitting moet verschijnen bij de ethische commissie van de FIFA.

Wereldvoetbalbond FIFA doet onderzoek naar corruptie en omkoping door het trio. Bin Hammam en Warner worden ervan verdacht stemmen te hebben geronseld voor de voorzittersverkiezingen. Blatter zou volgens de Qatari niet te hebben ingegrepen nadat de zittende voorzitter berichten hadden bereikt over de omkopingspraktijken.

Bin Hammam in een toelichting op zijn website:

“Ik kan niet toestaan dat de naam die ik zo lief heb meer en meer door het slijk wordt gehaald als gevolg van de competitie tussen twee individuen. Het spel zelf en de mensen die er wereldwijd naar kijken, moeten op de eerste plaats komen. Daarom kondig ik aan dat ik mij terugtrek uit de voorzittersverkiezingen. Ik wil mijn persoonlijke ambitie niet laten primeren op de waardigheid en de integriteit van de FIFA.”

NRC-redacteuren Steven Derix en Dolf de Groot dit weekend in NRC Handelsblad over de kwestie:

“Van de 24 leden van het uitvoerend comité van de FIFA zijn er inmiddels 8 in verband gebracht met corruptie. En welke conclusies de ethische commissie ook zal trekken, geen van de kandidaten voor het hoogste ambt van de wereldvoetbalbond zal nog geloofwaardig zijn. De Engelse voetbalbond FA zal zich om die reden onthouden van stemming.”

Na de zitting op het hoofdkwartier in Zürich houdt de FIFA een persconferentie die rond 18.00 uur wordt verwacht en live te volgen is.