Twee Hollandse meesters geroofd uit hofje Leerdam

Rotterdam. Uit museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee schilderijen gestolen, van de schilders Frans Hals (1582-1666) en Jacob van Ruysdael (1628-1682).

Het gaat om ‘De twee lachende jongens, van wie één met een bontmuts en een bierkruik’ van Frans Hals en ‘Bosgezicht met bloeiende vlier’ van Jacob van Ruysdael. Het zijn de waardevolste stukken van het kleine museum, dat enkele tientallen schilderijen bezit. De precieze waarde is niet bekend. De onverkoopbaar geachte schilderijen staan inmiddels gesignaleerd in een internationale databank voor gestolen kunst.

De roof had plaats rond 03.00 uur ’s ochtends. Bij de beheerder van het museum ging het alarm af, maar toen de politie aankwam waren de dieven al weg.

Beide schilderijen werden in 1988 ook al eens gestolen. Volgens de beheerder van het museum gaat het verhaal dat drugsbaron Klaas Bruinsma bij die roof betrokken was. Na zijn dood in 1991 zijn de doeken teruggekeerd.

De gestolen schilderijen behoren tot de collectie 17e-eeuwse schilderijen van notaris Pieter van Aerden (1643-1719). Na zijn dood stichtte zijn rijke weduwe Maria een hofje voor protestantse ongehuwde dames van onbesproken gedrag. In het hofje, nu een toeristische trekpleister, wonen nog altijd enkele vrijgezelle vrouwen. De schilderijencollectie hangt in de Regentenkamer. De huidige ‘beherend regent’ van het hofje is een verre nazaat van Mevrouw van Aerden.