thuiskoknieuws

Wat zit er in uw eten?

Etiketten op voedingsmiddelen zijn ongeveer net zo leesbaar als handleidingen in het Japans. Het is algemeen bekend dat men een eerste graad in de scheikunde nodig heeft om ze te kunnen ontcijferen. Plus een leesbril. De vraag ‘Wat zit er in uw eten?’ is daarom, hoe voor de hand liggend ook, tevens een gewetensvraag. Want wie weet echt wat hij eet?

Wanneer je soms staand in de rij voor de kassa van de supermarkt om je heen kijkt – een vorm van voyeurisme waaraan ik me graag schuldig maak – kun je je afvragen of de gemiddelde consument in het antwoord is geïnteresseerd. Maar er is een kentering gaande, want onlangs werd zomaar het 100.000ste Nederlandstalige exemplaar verkocht van een boekje over additieven, waarin Corinne Gouget E-nummers onder de loep neemt.

De conclusies van de Franse voedselactiviste zijn bepaald alarmerend. Zo wijt ze het groeiend aantal gevallen van suikerziekte en kanker aan het gebruik van de zoetstof aspartaam (E951) en de smaakversterker monosodium glutamaat (E621). En aangeboren afwijkingen bij baby’s, ziektes en gedragsproblemen bij kinderen zouden vaak het gevolg zijn van de consumptie van lightproducten tijdens de zwangerschap.

Het hoeft niemand te verbazen dat de voedingsindustrie zich hevig tegen Gougets werk verzet, noch dat het hier om een krachtmeting gaat waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is. Wie intussen eigenmachtig conclusies wil trekken over gelijk en ongelijk, gezond en ongezond, kan alsnog die studie scheikunde overwegen.

Wat zit er in uw eten? Corinne Gouget, als pocket 9,90 euro, als App 2,39 euro, via de Appstore.

Nonna Pepa

Onder de naam Nonna Pepa begon Constanza Paelez twee jaar geleden met het bezorgen van dagverse, handgemaakte Italiaanse pasta’s aan huis. Eerst alleen in Amsterdam en Amstelveen, sinds kort ook in Den Haag en Wassenaar.

Haar pastamaaltijden zien eruit als een cadeautje: verpakt in hagelwitte dozen, ieder onderdeel – de pasta zelf, de saus, de Parmezaan, kruiden, kleine tomaatjes, chilipepertjes, olijven, walnoten of wat er ook bij het bestelde gerecht hoort – apart verpakt in doorzichtige bakjes en zakjes. Inclusief instructies voor het koken en serveren. Iedere week is er keuze tussen een gevulde pasta (bijvoorbeeld ravioli met ricotta), een gewone pasta en een volkoren versie. Bestellen kan via nonnapepa.com, vanaf 20 euro voor een maaltijd voor 2 personen.