The Road To The Final: vanavond Barça versus United

Een fan poseerde vandaag bij Wembley met de sjaals van zowel Barcelona als Manchester United. Foto AFP / Leon Neal

Vanavond de apotheose van het voetbalseizoen. De momenteel twee grootste clubs ter wereld verzorgen een reprise van de Champions League-finale van 2009. Bovenstaand de dramatische aankondiging van de titanenstrijd, hieronder de weg naar de eindstrijd op het Londense Wembley, de laatste wedstrijd van Edwin van der Sar.

Zowel de ‘Mancunians’ als de ‘Blaugranas’ overleefden de poulefase zonder moeite. Beide wonnen vier keer en speelden twee keer gelijk. Barcelona scoorde met veertien doelpunten wel precies twee keer zo vaak als Manchester. In de achtste finales, gespeeld in februari en maart, deed United wat het doen moest tegen Olympique Marseille. Barça was in een aantrekkelijk tweeluik te sterk voor Arsenal.

Messi gaf ‘assist’ op zichzelf

En er gebeurde meer dit seizoen in het kampioenenbal. Meestal was dat mooi, soms oogstrelend. Kijk bijvoorbeeld Lionel Messi eens in die kwartfinale tegen Arsenal. Na fijn aangeven door Andrès Iniesta geeft Messi met een subtiel lobje een sub-assist op zichzelf:

http://youtu.be/N42dkvKrSj8

Als je het over Messi hebt mag tevens gedacht worden aan zijn treffer in de halve finale tegen Real Madrid. Barça legt de Madrilenen in eigen huis het zwijgen op, niet in de laatste plaats door deze solo inclusief doelpunt van het Argentijnse wonderkind. Madrid bereikte de halve eindstrijd door onder meer een pijnlijke blunder van Spurs-keeper Heurelho Gomes na een schot van Cristiano Ronaldo.

Goal van het jaar door Stankovic?

Voor Manchester United verliep de weg naar de finale via Schalke 04. De twee halve finale wedstrijden tegen de Duitsers waren tamelijk eenzijdig (0-2 en 4-1). Wat langer in het geheugen zal blijven hangen is de kwartfinale van Schalke waarin titelhouder Inter werd uitgeschakeld, ondanks deze geweldige treffer:

http://youtu.be/x1H9tsowzqo

United bereikte de halve finales door Chelsea uit te schakelen. Verbeten en gedreven ontzegden de mannen van manager Sir Alex Ferguson de Londenaren een finale in hun eigen stad. Wat in elk geval al wel in de Engelse hoofdstad plaatsvond: de goal die door Arsenal-fans is uitgeroepen als doelpunt van het jaar. Robin van Persie tegen Barcelona in de kwartfinale.

Theo Janssen een voetnoot

De Nederlandse inbreng? Die was er sinds jaren weer eens vanuit twee clubs. FC Twente begon prima met een 2-2 tegen Inter, vooral dankzij Theo Janssen. Ajax deed ook mee, maar de terugkeer in de Champions League zal vooral herinnerd worden als de opmaat naar de paleisrevolutie door Johan Cruijff. Beide clubs eindigden als derde in de poule.

Het behoeft niet gezegd te worden dat er nog veel meer noemenswaardige doelpunten te bespeuren waren. De mooiste goals van de complete Champions League-campagne 2010-2011 zijn daarom te bekijken in onderstaande compilatie.

http://youtu.be/98SgnmF5DSo