Terugkeer Zelaya brengt einde aan politieke crisis Honduras

Backers of former Honduran president Manuel Zelaya rally at the international airport in Tegucigalpa on May 28, 2011 awaiting for his return. Zelaya, thrown out of the country at gunpoint in a 2009 coup, was set to return home on Saturday under an amnesty deal brokered with the current leader, Porfirio Lobo. Zelaya is ending a 16-month exile in the Dominican Republic, part of the deal that will allow Honduras to rejoin the Organization of American States (OAS) and gain access to international aid and lines of credit. AFP PHOTO/Orlando SIERRA. Aanhangers van Zelaya wachten hem op met maskers van zijn gezicht, op de internationale luchthaven in Tegucigalpa. Foto AFP / Orlando Sierra

Met de terugkeer vandaag van voormalig president Manuel Zelaya is een einde gekomen aan een politieke crisis van twee jaar in Honduras. Met Zelaya keert ook de hoop terug dat het straatarme land weer aansluiting vindt bij de internationale gemeenschap, die in 2009 vrijwel unaniem de staatsgreep van het leger verwierp. Dit meldt persbureau AP.

Zelaya woonde meer dan een jaar in de Dominicaanse Republiek, maar vertrok gisteren naar Nicaragua, waar hij zich voorbereidde op zijn terugkeer. Bij het vliegveld wachtten duizenden aanhangers op hem.

Op Zelaya’s agenda staat vanmiddag (plaatselijke tijd) een lunch gepland met de huidige president van Honduras, Porfirio Lobo en de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Jose Miguel Insulza. OAS overziet, samen met Venezuela en Colombia, de veilige terugkeer van Zelaya.

De oud-president werd twee jaar geleden door het leger uit het zadel gewipt, omdat hij een besluit van het hooggerechtshof over een referendum voor een grondswetwijziging naast zich had neergelegd.

Volgens de coupplegers wilde hij het democratische proces kapen om zijn herverkiezing veilig te stellen, wat hem door de grondwet onmogelijk werd gemaakt. De staatsgreep leidde tot gewelddadige protesten. Volgens zijn aanhangers werd hij uitgezet vanwege zijn plannen om Honduras politiek en economisch te hervormen. Ook zijn nauwe banden met de Venezolaanse president Hugo Chavez zouden een doorn in het oog van de coupplegers zijn geweest.

De oud-president keert terug in een land dat veel van zijn toen voorgestelde hervormingen alsnog heeft doorgevoerd. Zijn idee om referenda mogelijk te maken om de grondwet te hervormen, de druppel die de emmer voor zijn tegenstanders deed overlopen, is nu een wet.

Zelaya mag nu weer een politieke partij oprichten als hij dit wil. Als hij dat doet maakt hij een einde aan het rigide twee-partijensysteem in Honduras.