Kort economie

De Hoop Scheffer naar Air France-KLM

Rotterdam. De Nederlandse Staat heeft Jaap de Hoop Scheffer aanbevolen voor benoeming in de Raad van Commissarissen van Air France-KLM. De Hoop Scheffer zal Frits Bolkestein opvolgen. De Raad van Commissarissen van de luchtvaartmaatschappij heeft de aanbeveling overgenomen. De formele benoeming vindt plaats tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van Air France-KLM op 7 juli 2011. De Hoop Scheffer is voormalig CDA-fractievoorzitter en minster van Buitenlandse Zaken. Na zijn vertrek uit de Nederlandse politiek was hij van 2004 tot en met 2009 secretaris-generaal van de NAVO. De Hoop Scheffer is op dit moment hoogleraar Vrede, Recht en Veiligheid aan de Universiteit van Leiden. (Dow Jones)

Fiat wil groter belang in Chrysler verwerven

Rotterdam. De Italiaanse autofabrikant Fiat wil het belang van 6 procent kopen dat de Amerikaanse overheid op dit moment heeft in autofabrikant Chrysler. Dat heeft Fiat gisteren bekendgemaakt. Als de koop van deze aandelen doorgaat, heeft Fiat een belang van 52 procent in Chrysler. Fiat begon met het verwerven van een belang toen Chrysler in 2009 in de problemen raakte door de financiële crisis. Chrysler ging failliet en maakte met overheidssteun een doorstart. Daarna stapte Fiat in het bedrijf. De eerste 20 procent kreeg Fiat in ruil voor technologie. Chrysler heeft sinds de crisis flink in de kosten gesneden en rapporteerde over het eerste kwartaal van 2011 een winst van 116 miljoen dollar (81 miljoen euro). (NRC)