‘Jeugdige tbs’er krijgt behandeling vaak niet’

Jongeren die zijn veroordeeld tot jeugd-tbs, krijgen deze behandeling vaak niet. Ze worden opgesloten in jeugdgevangenissen zonder goede psychische behandeling. Daardoor komen ze onbehandeld terug in de maatschappij en is de kans dat ze opnieuw in de fout gaan veel groter.

Kinder- en jeugdpsychiaters van acht justitiële jeugdinrichtingen slaan alarm in een vertrouwelijke brief, schrijft het AD vandaag. Ze vinden het onverantwoord dat justitie hun adviezen om jongeren op te nemen in een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) negeert.

Jaarlijks hebben tientallen criminele jongeren een ggz-behandeling nodig. Het gaat om minderjarigen die veroordeeld zijn voor ernstige misdrijven als moord, verkrachting of zware mishandeling. Deze jongeren zijn vaak psychotisch, schizofreen, autistisch of licht verstandelijk gehandicapt. Doordat ze vaak geen, of geen goede psychische behandeling krijgen, is de kans dat ze na hun straf weer in de fout gaan bijna tien keer zo hoog.

Voor deze daders zijn de behandelingsafdelingen in jeugdgevangenissen volgens de psychiaters ongeschikt. De stoornissen vergen gespecialiseerde zorg in een kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie. Na behandeling in sommige van die klinieken gaat nog geen tien procent na behandeling weer de fout in. Van jeugd-tbs’ers in gevangenissen pleegt zestig tot tachtig procent na vrijlating opnieuw een delict.