Gewonden na vechtpartij bij betoging extreemrechts in Enschede

Bij een demonstratie van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Enschede zijn vanmiddag een aantal gewonden gevallen. Tegendemonstranten kwamen in botsing met de NVU’ers, waarna de ME besloot in te grijpen.

Rond twaalf uur vanmiddag, toen de betoging van de NVU tegen de ‘multiculturele terreur’ van start ging, vond er een vechtpartij plaats tussen de tegendemonstanten, die in totaal met zo’n vijfhonderd man waren, en een groep Duitsers die zich bij de betoging van de NVU wilden aansluiten. De Mobiele Eenheid greep hard in en verrichte een onbekend aantal aanhoudingen. De demonstratie werd om half drie vroegtijdig afgebroken.

NVU-voorman Constant Kusters zei na afloop van de demonstratie tegen de Twentse krant Tubantia tevreden te zijn over het verloop van de betoging, maar verweet de gemeente Enschede te weinig politie te hebben ingezet om de extreemrechtse demonstranten te beschermen. Daardoor hebben er gewonden kunnen vallen, aldus Kusters. De NVU-aanvoerder wil op korte termijn een nieuwe demonstratie in Enschede organiseren.

Burgemeester Peter den Oudsten liet kort na vier uur op Twitter weten dat de rust in zijn stad was teruggekeerd:

“De rust is weergekeerd. Demonstranten de stad uit, tegendemonstranten weer verspreid. Zoiets past eigenlijk niet bij Enschede, gelukkig maar.”