Gesprekken in Khartoum over Abyei

An internally displaced woman from Abyei brings her son to a United Nations food distribution in a makeshift camp in Turalei, southern Sudan on Friday, May 27, 2011. According to local officials in Turalei, approximately 80,000 residents of Abyei have sought refuge in neighboring Twic County, of which Turalei is the administrative capital. Most of the displaced fled Abyei on foot and carried few, if any, belongings. The mass exodus was prompted by a massive northern Sudanese military offensive on the disputed Abyei. Days of heavy fighting and bombardment left the northern military in effective control. (AP Photo/Pete Muller)
An internally displaced woman from Abyei brings her son to a United Nations food distribution in a makeshift camp in Turalei, southern Sudan on Friday, May 27, 2011. According to local officials in Turalei, approximately 80,000 residents of Abyei have sought refuge in neighboring Twic County, of which Turalei is the administrative capital. Most of the displaced fled Abyei on foot and carried few, if any, belongings. The mass exodus was prompted by a massive northern Sudanese military offensive on the disputed Abyei. Days of heavy fighting and bombardment left the northern military in effective control. (AP Photo/Pete Muller) Een moeder met haar zoon, gevlucht uit Abyei, loopt naar een voedseluitdeelplek van de Verenigde Naties in Turalei, over de grens van Zuid-Soedan. Foto AP / Pete Muller

De vicepresident van Zuid-Soedan spreekt vandaag met Noord-Soedanese regeringsfunctionarissen in de noordelijke hoofdstad Khartoum over de betwiste regio Abyei. De hoop is de angel uit het conflict te halen, waarvan sommigen vrezen dat het uit kan lopen op burgeroorlog.

De vicepresident, Riek Machar, ontmoet vandaag onder anderen zijn Noord-Soedanese collega Ali Osman Mohamed Taha. Machar, zo zegt zijn woordvoerder aan persbureau Reuters, reist naar Khartoum om ‘te zien of er een manier is om de spanning tussen noord en zuid weg te nemen.’

Deze luchtfoto, gemaakt op 24 mei, laat brandende dorpen zien in Abyei. De foto is beschikbaar gesteld door de Verenigde Naties. Foto Reuters / UNMIS / Stuart PriceDeze luchtfoto, gemaakt op 24 mei, laat brandende dorpen zien in Abyei. De foto is beschikbaar gesteld door de Verenigde Naties. Foto Reuters / UNMIS / Stuart Price

Noord- en Zuid-Soedan vechten om Abyei sinds Noord-Soedanese tanks het gebied vorige week binnentrokken. Zuid-Soedan verklaart zich over zes weken onafhankelijk en Abyei, op de grens van de twee landen, is een twistpunt waar later nog overhandeld zou worden. Na de inval van het noorden is het hete hangijzer tussen de twee Soedan’s urgent geworden. Men vreest dat de burgeroorlog die in 2005 eindigde weer kan oplaaien.

Inmiddels zijn zo’n 80.000 bewoners volgens de Verenigde Naties en hulporganisaties gevlucht naar Zuid-Soedan. Daar worden ze opgevangen in geïmproviseerde vluchtelingenkampen.

Lees hier eerdere berichten over het conflict rond Abyei.