'Geluksmoment is moeilijk te vangen'

Martin Buitenhuis deed een half jaar niets en schreef toen elf nieuwe liedjes. Ze staan op het album Leef met het al bestaande Tot Jij Mijn Liefde Voelt. Hij bespreekt de nummers en noemt bands die ze kunnen coveren.

Amsterdam 19-05-2011. Martin Buitenhuis, de zanger van Van Dik Hout. Foto: Olivier Middendorp
Amsterdam 19-05-2011. Martin Buitenhuis, de zanger van Van Dik Hout. Foto: Olivier Middendorp

Het ging te makkelijk, vond zanger Martin Buitenhuis een paar jaar geleden, na viering van het vijftienjarig jubileum van zijn band Van Dik Hout in Carré. „Dus ik besloot even niks te doen en te wachten op wat er kwam.” Op een vonk van inspiratie. „Er kwam niks. Een half jaar lang. Dat was wel eng.”

Vorig jaar schreef hij alsnog elf nieuwe liedjes, die met Dylan-cover ‘Tot Jij Mijn Liefde Voelt’ de nieuwe plaat Leef! vormen.

Buitenhuis bespreekt zijn eigen album en fantaseert op verzoek over welke muzikanten de liedjes van Van Dik Hout zouden kunnen coveren.

1. Dit Is Het Begin

Buitenhuis: „Het eerste nummer van de cd gaat over zo’n moment waarover je later zegt: precies toen begon het. Meestal realiseer je je dat niet op het moment zelf. Ik dacht: daar moet ik een lied over maken.

„Eén van de redenen dat het album LEEF heet met hoofdletters, is dat je het moment moet pakken als het zich aandient. Een geluksmoment is moeilijk te vangen, maar toen ik het meemaakte, heb ik snel een tekst op een papiertje geschreven. Vijf weken later las ik het terug en het klopte ook nog.

„Ja, het heeft wel iets ziekelijks om op zo’n moment een aantekening te maken. Het is wie ik ben, liedjesschrijver, 24 uur per dag bezig met muziek.”

Gecoverd door? „King Jack. Jong bandje uit Amsterdam, speelt jarenzeventigrock met Hammond als lead. Die zie ik dit wel eruit knallen.”

2. Ik Leef

Hartstochtelijk gezongen door Buitenhuis, met in het refrein: ‘Ik leef zolang ik jou maar niet vergeet’.

„Ik benadruk hier het gevoel van een periode afsluiten, de deur achter je dicht doen en dan alles voor je open zien liggen.

„In de refreinen van up-temponummers als deze gaat het om de energie van de band. Dan wrik ik gevoelens los en dan kan het publiek opgaan in de muziek. Bij rustiger nummers is er meer ruimte voor een verhaal en details.”

Gecoverd door? „Kings of Leon. Zou ik graag horen. Kun je dat voor me regelen?”

3. We Gaan Door

De single. „Dit was het nummer dat me bevrijd heeft uit de impasse. Gitarist Dave Rensmaag kwam met de oermelodie, twee, drie akkoorden. Het is een simpel, pakkend melodietje, dat me zonder tekst al raakte.

„Ik heb toen in drie weken tijd de hele plaat geschreven. Alles ging los. Ik durfde amper naar bed, omdat ik bang was dat de inspiratie weg zou zijn.

„Bij dit nummer wilde ik in gewone spreektaal een krachtig lied maken. Het refrein luidt: ‘We gaan door, hoe dan ook, dus vraag me niet naar de bekende weg’. Nul poëtisch, maar het prikt wel door barrières heen. Het is een strijdlied. En een relatielied. Voor mij persoonlijk een liefdeslied. Het zou ook over een band kunnen gaan. We gaan door, hoe dan ook.”

Gecoverd door? Glenn Gould op piano, Keith Richards op gitaar. Niet zijn stijl, maar kijken wat hij ermee doet. Dan de Van Dik Hout bas en drum en Anouk als zangeres.”

4. Weg Uit Nederland

„Ik liep al langer rond met het idee voor een hommage aan Holland. Best lastig om dat smaakvol te doen, want je zit al snel in Unox-sferen. Dit liedje klopte op de deur op een regenachtige zondag in november. Als ik het hoor brengt het me ook meteen terug naar die avond.

Hij bezingt niet de mensen, maar het Hollandse landschap. Buitenhuis: „Ik ben verknocht aan de Noordzee, het strand en het Hollandse licht. Ik trek graag het land in om te wandelen.”

Gecoverd door? „Het is een soort chanson, dus laat ik niet niet bescheiden doen: Charles Aznavour.”

5. Laatste Uitvlucht

„Dit gaat over een geliefde die ik volledige vrijheid toewens. Leef je hele eigen leven. Ik ben er als laatste uitvlucht. Ik ben een liefde die niet moet.”

De gitaar gaat mooi synchroon met zijn stem de hoogte in. „Ja, dat vind ik mooi om te doen. Er zit ook iets gejaagds in de muziek.”

Gecoverd door? „U2. Kan Bono lekker uithalen.”

6. Nieuw Zeer

„Oud zeer is de uitdrukking, maar ik ben altijd op zoek naar nieuw zeer. Dat heb je in je, anders word je geen muzikant.”

Gecoverd door? „Bløf. Paskal Jakobsen is een goede zanger.”

7. Neer op jou

„Dit is finger picking in de Lindsey Buckingham-stijl. Gitarist en componist Sandro Assorgio kwam ermee. Niks meer aan doen, zei ik. Het lied gaat erover dat je ergens vanaf wil, maar dat het niet lukt. Omdat alles wat je doet en zegt neerkomt op die ander, op jou. Als een verslaving.”

Ook in dit nummer lijkt een gelukkig man aan het woord. „Dat klopt. We wilden als band een eerbetoon maken aan de muziek en het leven dat wij leiden. Het lucht me op dat dat overkomt.”

Gecoverd door? „Simon & Garfunkel. Tweestemmig. Dan zou ik kunnen huilen.”

8. De Macht Der Verbeelding

Met de regel: ‘Met de macht der verbeelding is geen zee mij te hoog’. De verbeelding bezingen met een cliché? Buitenhuis: „Het is een duidelijk beeld. Het is popmuziek. De regel klinkt goed op de muziek, maar ik begrijp het punt.

„Het is een groot goed dat herinnering en fantasie troost kunnen bieden. En optimisme en kracht. Bij wat zwaar lijkt. Dan is echt geen zee mij te hoog.”

Gecoverd door? „Coldplay.”

9. Een Magisch Woord

„Dit is een mooie compositie van Sandro, met een fantastisch pianolijntje. Het thema doet me denken aan de Italiaanse liederen van Scarlatti. Wie heeft Scarlatti mooi gespeeld? Pogorelich!”

Gecoverd door? Keane, met Ivo Pogorelich op piano.

10. Zo Ontzettend Waar

„Dit was eigenlijk een gedicht. Het is geen grote ambitie, maar ooit wil ik mijn gedichten bundelen. Ze gaan allemaal over mijn twee dochters. Bijvoorbeeld over dat mijn jongste voor het eerst sneeuw zag.

„Je bent zo ontzettend waar: zo’n regel kan niet, maar hij is wel raak. Het ontroerde me. Het is een tekst over het gedoe van volwassenen, over je aspiraties, terwijl zo’n klein meisje gewoon is.”

Gecoverd door? „Acda en De Munnik.”

11. Je Blijft Bij Mij

In het intro klinkt een zinderende woestijngitaar, waarna de nuchtere stem van de zanger het overneemt. „Dit is een liedje van onze drummer, Louis de Wit. Tekst én muziek. Dave speelt gitaar, een beetje zoals die cover van Neil Diamond in Pulp Fiction: ‘Girl, you’ll be a woman soon’, door Urge Overkill.

Gecoverd door? „David Bowie zingt, Mick Ronson op gitaar, plus de rest van die Ziggy Stardust-band. Is ze op het lijf geschreven. Bowie, Louis de Wit heeft een nummer voor je!”

12. Tot Jij Mijn Liefde Voelt

„Hier komen inspiratiebronnen samen: Bob Dylan en Huub van der Lubbe, die zijn ‘Make You Feel My Love’ vertaalde.

„De vertaling doet me meer dan het origineel. Dan merk je hoe mooi het is als een Nederlandstalig lied lukt.” Over de snelweg van de spijt, had hij dat zelf durven schrijven? „Ik had het wel willen schrijven. Down the highway of regrets!”

Gecoverd door? „De Jeugd van Tegenwoordig. Zal een verfrissende versie zijn.”

Van Dik Hout: LEEF! Tournee t/m 28/8.