Dr. Zeepaard smijt met geld

de proefjesfabriek

Kijk, Dr. Zeepaard heeft weer een proefje gevonden waarmee je kunt wedden. In deze weddenschap glipt geld zomaar door je vingers – het is haast niet te geloven.

Wat heb je nodig? Een briefje van vijf of tien euro, een tafel en iemand om mee te wedden.

Wat moet je doen? - Vraag degene met wie je wedt of hij zijn arm op tafel wil leggen. Zijn hand moet uitsteken, maar zijn pols moet op het tafelblad liggen.

- Vraag of hij zijn hand opent – dus duim en vingers van elkaar.

- Pak het bankbiljet bij de korte kant tussen je eigen duim en wijsvinger.

- Laat het tussen duim en vingers van de geopende hand van je medespeler zakken. Stop wanneer de helft van het biljet boven zijn hand uitsteekt.

- Zeg tegen hem dat je het biljet straks zomaar loslaat. Als hij het op tijd vastpakt, mag hij het houden. Makkie, denkt hij nog.

- Wacht even en laat los. Haha, zie je wat er gebeurt?

Hoe kan dat? Jaja, het klinkt zo gemakkelijk. Natuurlijk pak ik dat geld, denk je, als jouw eigen arm op tafel ligt. Maar nee: je ziet het biljet vallen, je vingers en je duim zijn vlakbij, je hoeft je hand alleen maar dicht te knijpen en.... te laat. Tja, je ogen zien wat er gebeurt en je hersenen denken: knijpen. Maar het signaal dat ze daarvoor naar je hand sturen, dat is nog even onderweg. De ‘knijpopdracht’ moet eerst door je arm reizen. Dat duurt minder dan een halve seconde, maar intussen is het biljet al te ver naar beneden gevallen om het nog te grijpen.