Dichter en muzikant Gil Scott-Heron (62) overleden

Gil Scott-Heron uit een videostill van de clip 'Me And The Devil'.
Gil Scott-Heron uit een videostill van de clip 'Me And The Devil'.

De Amerikaanse dichter en songwriter Gil Scott-Heron is op 62-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Scott-Heron geldt als belangrijke inspiratiebron voor de hedendaagse rapmuziek. De in Chicago geboren artiest, werd ook wel de ‘Godfather of Rap’ genoemd voor zijn spoken-word optredens. Bekend is zijn nummer ‘The Revolution Will Not be Televised’ uit begin jaren zeventig.

NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper in reactie op het overlijden van Scott-Heron:

“Zijn muziek is en wordt nog veel gesampled, van Kanye West tot Common. In veel van zijn muziek kwam de worsteling met drugs en alcohol terug. Maar niemand kon politiek zo fileren in teksten. Zowel blank als zwart kreeg er van langs in messcherpe bewoordingen.”

Succesvolle comeback na jaren van drugs en cel


Scott-Heron bracht meer dan tien albums uit. Hij trad de afgelopen twaalf jaar nog maar sporadisch op en bracht zijn tijd voornamelijk door in drugspanden en cellenblokken. In 2008 onthulde hij dat hij HIV had. Vorig jaar maakte Scott-Heron een succesvolle comeback met de albums ‘I’m New Here’ en de remixplaat ‘We’re New Here’ in samenwerking met Jamie XX.

NRC-muziekrecensent Yaël Vinckx zei over het album ‘I’m New Here’ dat in januari vorig jaar uitkwam dat het “onverwachts het mooiste album van het jaar” leek te zijn:

“Het album ‘I’m new here’ katapulteert de man, die thuishoort tussen grootheden als Marvin Gaye en Stevie Wonder, rechtstreeks de eenentwintigste eeuw in.”

“Op een opzienbarende mix van ruwe blues en kale industriële moderne beats onderwerpt de voormalige gevangene zichzelf aan een diepgravend onderzoek.” - Yaël Vinckx, NRC

Lees hier een uitgebreide blog waarin het album wordt besproken.

Scott-Heron overleed gisteren in een ziekenhuis in New York nadat hij ziek werd na na zijn Europese tournee.

http://youtu.be/2VqGWfq0Btg