Deetman verdient te veel met bijbanen

Wim Deetman. foto Roel Rozenburg
Wim Deetman. foto Roel Rozenburg Wim Deetman ontving ten minste 75.000 euro ten onrechte aan inkomsten uit met name voorzitterschappen van overheidscommissies. Foto NRC / Roel Rozenburg

Wim Deetman, lid van de Raad van State, overtreedt sinds 2008 wettelijke regels voor neveninkomsten uit publieke functies. Hij ontving ten minste 75.000 euro ten onrechte aan inkomsten uit met name voorzitterschappen van overheidscommissies.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt of Deetman de regels heeft overtreden. Deetman zegt terug te betalen als blijkt dat hij onterecht geld heeft geïnd.

Herman Tjeenk Willink, vice-president van de Raad van State, heeft Deetman aangesproken op het feit dat hij verzuimd heeft al zijn bijbanen op te geven. De betreffende bijbanen zijn daardoor nooit gepubliceerd op de nevenfunctielijsten van de Raad van State. Dat is in strijd met de wet. Volgens Deetman ging het om incidentele klussen.

Wim Deetman, vaak in het nieuws als voorzitter van de onderzoekscommissie naar het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, blijkt de staatsraad met de meeste bijbanen. Een deel daarvan zijn voorzitterschappen van ministeriële advies- en onderzoekscommissies. Deze bijbanen vallen onder de regels van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies.

Volgens dit besluit heeft een lid van een rijkscommissie geen recht op een vergoeding als de optelsom van de inkomsten uit al zijn publieke banen en bijbanen meer is dan een ministerssalaris (123.910 euro). Deetman verdiende in 2010 alles bij elkaar meer dan 180.000 euro, grotendeels uit publieke middelen. Hij had volgens de regels zelf “terstond” moeten melden dat hij boven de norm uitkwam en dat hij geen recht had op de commissievergoedingen. Dat hij dat niet deed, kwam omdat hij zich “niet bewust” van de regels was, zegt Deetman.

Vorig jaar ontving hij tenminste 35.000 euro in strijd met de regels. Sinds 2008 minimaal 75.000 euro.

Ook is Deetman, terwijl hij zich privé liet inhuren door de provincie Limburg, als staatsraad opgetreden in bestuursrechtelijke beroepsprocedures tegen de provincie Limburg. Volgens de wet mogen staatsraden geen nevenfuncties hebben als daardoor hun onpartijdigheid en onafhankelijkheid, of het vertrouwen daarin, in het geding is.

Tjeenk Willink vindt dat Deetman niet over de schreef is gegaan met zijn adviseurschap voor Gedeputeerde Staten. De nevenactiviteiten hadden “feitelijk noch juridisch” een relatie met de zaken waarover de Raad van State uitspraak heeft gedaan. Willink wil van Binnenlandse Zaken “uitleg” over het vergoedingenbesluit.

Lees het volledige artikel vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie voor abonnees.