Barcelona wint Champions League na masterclass tegen United

David Villa gaat uit z'n dak nadat hij Barcelona op 3-1 heeft gezet. Foto AP / Matt Dunham

Barcelona mag zich de beste club van Europa noemen. De landskampioen van Spanje won vanavond in Londen de finale van de Champions League van Manchester United. Op Wembley werd het 3-1 voor Barcelona.

De finale was een buitengewoon aantrekkelijke wedstrijd. Manchester United begon beter aan de wedstrijd, maar al snel nam Barcelona het initiatief in de wedstrijd over. Middenvelder Pedro Rodriguez zette Barcelona na 27 minuten op 1-0 na een pass van zijn aanvoerder Xavi. United-spits Wayne Rooney liet zeven minuten later de gelijkmaker noteren door de bal na een één-tweetje met Ryan Giggs binnen te schieten.

In de tweede helft was Barcelona superieur aan zijn Engelse tegenstrever. Een kleine tien minuten na rust schoot Lionel Messi de bal in de linkerhoek van het doel van United-keeper Edwin van der Sar en zette de Catalenen zo op 2-1. Aanvaller David Villa besliste de finale in de 69e minuut door de bal van grote afstand op prachtige wijze in het doel van United te krullen (3-1).

Met de overwinning van vanavond brengt Barcelona het aantal keren dat de Spanjaarden de Champions League wonnen op vier. United-doelman Van der Sar speelde vanavond zijn laatste wedstrijd voor Manchester United en kon dus niet afscheid nemen met een nieuwe trofee. Van der Sar won de Champions League twee keer in zijn carrière: met Ajax in 1995 en met Manchester United in 2008.

Kijk hier alle goals uit de finale terug.
Lees hier de voorbeschouwing van internetredacteur Jules Seegers op de finale terug.