Drie Duitse militairen gedood bij aanslag in noorden Afghanistan

Anderhalve week geleden zette demonstranten een politiegebouw in brand in Taloqan, de hoofdstad van de provincie Takhar. Foto AFP / Gul Rahim

Bij een aanval van een zelfmoordterrorist op het kantoor van de gouverneur van de Afghaanse provincie Takhar zijn vanmiddag zeven doden gevallen. Onder de slachtoffers zijn drie Duitse militairen.

Naast de zeven doden vielen er bij de aanslag volgens een woordvoerder van de gouverneur negen gewonden. Onder de vier Afghaanse doden bevindt zich de regionale politiecommandant voor noord-Afghanistan Daood Daood. Daood was op het kantoor van de gouverneur aanwezig voor overleg met regeringsfunctionarissen. Het overleg werd vermoedelijk beveiligd door de Duitse militairen.

De aanslag is opgeëist door de Talibaan, die de laatste jaren niet erg actief waren in de normaal rustige noordelijke provincie Takhar. Het is niet voor het eerst dat de Afghaanse politie het doelwit is van een grote zelfmoordaanslag: in maart doodde de Talibaan de politiechef van de provincie Kunduz, waar het Nederlandse leger later dit jaar politieagenten gaat opleiden.

Eerder vanmiddag kwam het bericht dat twee Britse mariniers in de zuidelijke provincie Helmand om het leven kwamen door een bermbomexplosie. Deze maand alleen al zijn nu 44 leden van de internationale troepenmacht in Afghanistan omgekomen.