‘Zwakke’ Mladic mogelijk opnieuw voor rechtbank

Een Servische krantenverkoper houdt een krant over de arrestatie van Mladic in de lucht. Foto AFP / Alexa Stankovic.

De gisteren gearresteerde Ratko Mladic wordt vanmiddag waarschijnlijk opnieuw verhoord door de speciale rechtbank voor oorlogsmisdaden in Belgrado. Artsen onderzoeken vanochtend of de fysieke gesteldheid van de oud-generaal daarvoor goed genoeg is.

Gisteravond werd het eerste verhoor van Mladic afgebroken omdat de mentale en fysieke gesteldheid van de 69-jarige verdachte van oorlogsmisdaden te slecht zou zijn. Zo was hij niet in staat om antwoord te geven op vragen van de onderzoeksrechter. Mladic zou zelfs zijn identiteit niet hebben kunnen bevestigen, hoewel hij volgens zijn advocaat wel geprobeerd heeft om te praten.

De Servische aanklager voor oorlogsmisdaden zei gisteravond laat dat hij onder permanent medisch toezicht staat. Hij zei dat de rechten van de oud-generaal worden gerespecteerd en meldde dat Mladic met zijn familie heeft gebeld.

De Servische radiozender B92 onthulde gisteravond dat Mladic gewapend was tijdens arrestatie. De oud-generaal zou twee pistolen bij zich hebben gedragen, maar heeft zich volgens de voorzitter van de Servische Nationale Raad voor Samenwerking met het Haagse Tribunaal niet verzet. Ook had hij zijn eigen papieren bij zich en gebruikte hij, in tegenstelling tot berichten van gisteren, geen schuilnaam om zijn identiteit te verhullen.