Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Zijlstra negeert advies bezuinigingen cultuur’

Els Swaab, de voorzitter van de Raad voor Cultuur, overhandigt het adviesrapport over de bezuinigingen op cultuur aan staatssecretaris Habe Zijlstra, eind april. Foto NRC / Roel Rozenburg

De voorzitter van de Raad voor Cultuur, Els Swaab, verwacht dat staatssecretaris Zijlstra het advies van haar raad over de bezuiniging op de cultuursector op essentiële punten niet zal volgen.

Ze zei gisteravond, tijdens een debat waar kunstredacteur Birgit Donker van NRC bij was, dat ze dit “uit de wandelgangen” heeft vernomen. Ook zei ze: “De schade zal veel groter zijn.”

De Raad voor Cultuur bracht eind april advies uit hoe de cultuursector 200 miljoen per jaar kan bezuinigen. De raad pleit onder meer voor het terugdraaien van de veelbesproken btw-verhoging op theater- en concertkaartjes en het behoud van de cultuurkaart, een kortingspas voor scholieren.

Belangrijk onderdeel in het advies is dat niet alle bezuinigingen in een keer worden doorgevoerd, maar gefaseerd zodat instellingen de tijd hebben zich voor te bereiden. Over het faseren heeft Zijlstra direct gezegd dat dit alleen kan als er financiële dekking voor is. Swaab:

“Als Zijlstra dat niet overneemt, zal de Raad voor Cultuur zich beraden. We moeten ons dan afvragen: zijn we nog geloofwaardig?”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad in een uitgebreider artikel van Birgit Donker over de invulling van de bezuinigingen. Het artikel valt vanaf 16.00 uur te lezen in de digitale editie (alleen voor abonnees).