Uitlevering laat op zich wachten

Ratko Mladic, de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische ex-generaal, wordt vandaag opnieuw voor de rechter gebracht in Belgrado. De voorgeleiding is een stap in de uitlevering aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Mladic wordt verdacht van de moord op achtduizend moslims in Srebrenica.

De meest recente aanklacht tegen Ratko Mladic dateert van 2002. Het gaat daarbij om zes aanklachten wegens schending van het oorlogsrecht, zeven misdaden tegen de menselijkheid, en twee aanklachten voor genocide. Het Joegoslaviëtribunaal gaat de aanklacht aanpassen om een snelle en efficiënte rechtsgang mogelijk te maken.

De 69-jarige Mladic, die zestien jaar voortvluchtig was, werd gisteren opgepakt in een dorp in het noorden van Servië. Gisteravond werd Mladic kort voorgeleid, maar het verhoor werd afgebroken omdat hij geen antwoord gaf op vragen. Volgens zijn advocaat omdat hij „ernstig ziek zou zijn”. De Bosnische Serviër wordt vandaag medisch onderzocht.

De advocaat van de familie Mladic, Milos Saljic verklaarde gisteren namens dat de familie in shock was maar „blij dat hij in leven is”. Zoon Darko zag volgens de krantenkoppen „op tv dat zijn vader was gearresteerd”. Saljic, een familievriend, probeerde afgelopen jaar een officiële doodsverklaring voor Mladic te krijgen van de Servische rechtbank.