Rondjes rijden voor Barça

Scene uit de film Johan Primero (2010) Foto: Independent Films
Scene uit de film Johan Primero (2010) Foto: Independent Films

Johan Primero (Johan Kramer, 2010)Ned. 2, 00.00 - 01.13u.

Zou het door Johan Puig komen dat voetbalclub Barcelona dit jaar weer kampioen van Spanje is geworden? Vast en zeker. In de derde film van voormalig reclamemaker Johan Kramer (van bureau KesselsKramer) rijdt de fictieve Puig elke dag 50 rondjes rond het middenin de stad gelegen Camp Nou-stadion. De naar Johan Neeskens vernoemde voetbalgek is vergroeid met zijn in de kleuren van FC Barcelona geschilderde oude, van zijn vader geërfde 2CV en houdt koppig vast aan dit dagelijks terugkerende ritueel. Hij stopt altijd op dezelfde plekken: om van de oude meneer Suarez een prikkelende levenswijsheid mee te krijgen, om zijn dagelijkse kopje koffie te drinken, om het jonge voetballertje Leo aan te moedigen en om te praten met Paquita, een jonge vrolijke vrouw die autoramen lapt op straat.

Het vaste ritueel is voor Johan een eerbetoon aan zijn vader die met hem elk weekend één rondje om het stadion maakte. Niet zomaar voor de lol, maar in de hoop dat het ‘Barça’ geluk zou brengen.

Kramer filmt het ritueel ook echt als ritueel: de camerastandpunten zijn steeds gelijk en de camera beweegt alleen als Johan zijn rondjes rijdt. De clubkleuren rood en blauw zijn alomtegenwoordig: zo draagt Johan altijd een blauw T-shirt en heeft Paquita rode kleding. Het stel lijkt dus voorbestemd, en ze houdt net als Johan van speculaasjes. Maar lukt het haar om hem van zijn bijgeloof te verlossen?

André Waardenburg