Puur en ingetogen op de piano

Rian de Waal werd een gevraagd solist na in 1983 het Koningin Elisabeth Concours te hebben gewonnen. Hij speelde bij de grote orkesten.

Op YouTube circuleert een aangrijpend, in februari opgenomen filmpje waarop je pianist Rian de Waal puur, ingetogen en onopgesmukt poëtisch zijn vrouw, mezzosopraan Marion van den Akker, hoort begeleiden in Liszts zetting van Goethes Über alle Gipfeln is Ruh. Na de slotzin – Balde ruhest du auch – volgt een omhelzing.

De Waal is eergisteren overleden. Hij was al drie jaar ziek, maar bleef musiceren op het hoogste niveau. In december nam hij nog een cd op met werken van Franz Schubert en Schubert-transcripties van Franz Liszt.

De Waal voltooide zijn studie piano cum laude bij Edith Grosz Lateiner aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn studietijd volgde hij masterclasses bij onder anderen Leon Fleisher en Rudolf Serkin. Hij stond in het middelpunt van de belangstelling nadat hij in 1983 prijswinnaar was van het Koningin Elisabeth Concours, waarna hij als solist optrad met orkesten (Concertgebouworkest, Rotterdam Philharmonisch, Residentie Orkest, NedPhO) in binnen en buitenland.

Rian de Waal, verklaard en gepassioneerd liefhebber van transcripties, maakte talrijke opnames en was zeer actief in verschillende kamermuziekensembles. Sinds 2006 was hij artistiek leider van het Peter de Grote Festival in Groningen en eerder al de initiatiefnemer van het Rhijnauwen Kamermuziek Festival in Bunnik. Ook doceerde De Waal hoofdvak piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag; zondag nam hij afscheid van zijn leerlingen.