Omega Pharma overweegt beursexit

Het Belgische farmaciebedrijf Omega Pharma heeft het moeilijk. Er gaan geruchten dat de producent van onder andere Davitamon van de beurs wordt gehaald.

Nederland, Nijmegen, 25-11-2010 Geneesmiddelen, medicijnen in een apotheek. Schappen met lichte pijnstillers en middeltjes tegen griep en verkoudheid. Foto: Flip Franssen
Nederland, Nijmegen, 25-11-2010 Geneesmiddelen, medicijnen in een apotheek. Schappen met lichte pijnstillers en middeltjes tegen griep en verkoudheid. Foto: Flip Franssen

Een beursnotering heeft niet alleen voordelen en dat weet het Belgische farmacie bedrijf Omega Pharma maar al te goed. Het aandeel werd steevast afgestraft na minder goed nieuws en alles wat bestuursvoorzitter Marc Coucke zei, werd zeer nauwgezet gevolgd. Zou het plots allemaal te veel zijn?

Neem nu de jaarresultaten 2010 van Omega Pharma. Daar keken de beleggers bijna in paniek naar uit, omdat Coucke had beloofd dat de winst (na rente, belastingen en buitengewone lasten) 4 procent hoger zou uitkomen, terwijl analisten daar niet in geloofden. Of toch niet allemaal. Toen Omega Pharma eerder dit jaar de beloofde resultaten waarmaakte, was er een zucht van opluchting en steeg de koers van het aandeel.

Maar een paar maanden later liet Coucke op de aandeelhoudersvergadering weten dat zijn bedrijf in 2014 zijn distributiecontract voor generieke geneesmiddelen kon verliezen. Waarop het aandeel kelderde: de verkoop van generieke geneesmiddel is 20 procent van de omzet.

Om maar te zeggen: de beurskoers van Omega Pharma kent veel ups en downs. De kortetermijnvisie van de beleggers strookt niet altijd met wat het management voor ogen heeft of met de langetermijnstrategie. Natuurlijk, een bedrijf dat op de beurs staat, is onderhevig aan kritiek van beleggers. Maar bij Omega Pharma is het misschien een beetje van het goede te veel.

Vandaar dat het oor heeft naar een investering van het Nederlandse private-equitybedrijf Waterland en een mogelijke beursexit. Zeker de flamboyante en zeer betrokken Coucke, die het gemor over zijn bedrijf stilaan beu wordt. Overigens ontkent Waterland, dat eerder een deelneming in Arseus van Omega Pharma kocht, dat er sprake is van een overname van Omega Pharma.

Is het een gewoonte in de sector van de receptvrije medicijnen dat een bedrijf vroeg of laat in handen van private equity komt? Niet echt, de grote eten eerder de kleinere op. Big pharma koopt receptvrije middelen om zijn aanbod in de apotheek op te krikken. Zoals Sanofi-Aventis dat Chattem kocht in de Verenigde Staten omwille van de shampoos tegen schilfertjes. Of Reckitt Benckiser, dat onlangs nog SSL International overnam omwille van het Durex-gamma.

Producenten van receptvrije medicijnen (OTC, over the counter) worden evengoed aan de man gebracht door farmaceutische spelers, bijvoorbeeld Johnson & Johnson, als door meer algemene retailbedrijven. Zo heeft Reckitt Benckiser onder meer de pijnstiller Nurofen in zijn aanbod.

Omega Pharma is hier duidelijk uniek in zijn soort, omdat het onafhankelijk is en alleen receptvrije medicijnen verkoopt. De farmaceutische producten werden jaren geleden al afgesplitst in Arseus. Omega Pharma houdt het sindsdien vooral – en dat is maar een greep uit het gamma – op Predictor, het bekendste merk van zwangerschapstests; Silence, een antisnurkmiddel; Paranix, een product tegen luizen in het haar of vitamines van Davitamon. Vorig jaar kwamen daar ook de producten van Laboratoire de la Mer bij, zowat de meest gebruikte neusspray met ontsmettend zeewater.

Maar zelfs al is het bedrijf een uitzondering, dat neemt niet weg dat Omega Pharma goed aardde op de beurs. Kapitaalverhogingen verliepen vlot en probleemloos. Omega Pharma is eigenlijk ook groot geworden dankzij de beurs, en is nu aanwezig in een dertigtal landen, waaronder een hele reeks groeimarkten zoals India en Rusland. Er werken 2.000 mensen.

Omega Pharma maakt deel uit van de Bel20, de sterindex van de Belgische aandelen, al moest het bijna vier keer zijn plek afstaan. Coucke kon daar niet om lachen. „Omega Pharma zal, zoals de cijfers er nu uitzien, niet uit de Bel20 verdwijnen”, stelde hij begin dit jaar. „Mocht het ooit zover komen, dan zou ik dat spijtig vinden. De nationale beursindex is een weerspiegeling van de nationale economie. Dat Omega Pharma daar als doorgeschoten familie- bedrijf geen deel meer van zou uitmaken, zou ik erg vinden”, besloot Coucke.

© De Tijd