Oergedrag van mensen met een cijfer op hun trui

fotoboek

Hans Eijkelboom: Amst3rdam 8y Num83ers

www.photonotebooks.com €24 (eigen beheer) ****

Wie het werk van Hans Eijkelboom kent, weet dat hij eigenlijk een antropoloog met camera is. Zijn werkveld is vaak Amsterdam, waar hij zich laat fascineren door het gedrag en de kleding van mensen op straat.

Toen Eijkelboom tijdens een lezing eens vertelde dat de Kalverstraat de beste plek is om nieuwe trends en sociologische ontwikkelingen te ontdekken, waar hij zich dagelijks onzichtbaar tussen de drukte door kan bewegen, ben ik natuurlijk gaan kijken. En ja hoor, daar stond hij inderdaad met een camera verstopt onder zijn grijze regenjas op zoek naar mensen die voldeden aan de opdracht die hij zichzelf die dag had gesteld. Hij was de meest onopvallende persoon van de hele Kalverstraat, rondstruinend als een bioloog die materiaal voor zijn onderzoek aan het verzamelen is.

Eijkelboom werkt altijd met een eenvoudig systeem, wat de kracht is van zijn werk. Hij is echt een kijker en altijd op zoek naar overeenkomsten. Zijn bekendste projecten heeft hij op straat gemaakt. Als hij bijvoorbeeld ineens opvallend veel mensen met rode jassen ziet, dan gaat hij proberen zoveel mogelijk mensen met rode jassen te fotograferen. Het is een manier van kijken die hij op eigenlijk alles toe kan passen. Zo heeft hij ook al eens de steden Parijs, New York en Shanghai met elkaar vergeleken, en heeft hij recentelijk de planologie van de Bijlmer volledig ontleed.

De opdracht die hij zichzelf stelde voor zijn laatste boek Amst3erdam 8y Num8ers was om op kleding de nummers 1 tot en met 100 te vinden. Hij heeft zichzelf vijf weken de tijd gegeven en hij heeft alle nummers gevonden. Behalve 49, wat het resultaat nog mooier en menselijk maakt. Het boek is klein en de vormgeving simpel, maar zeer doeltreffend. Het toont de foto’s in chronologische volgorde.

De manier waarop de titel is geschreven geeft aan hoe doordacht het concept is. En hoe functioneel zo’n systematische werkwijze is. Want naast al de nummers op de kleren gebeurt er nog zoveel meer. Het oergedrag van mensen die zich niet bewust zijn van een camera. Antropologen kunnen hiervan smullen.

Sterre Sprengers

Hans Eijkelboom vertelt zelf waar het boek over gaat, op www.photonotebooks.com