'NAVO-acties slopend voor regime Libië'

Children displaced with their families by fighting in Misrata play war games with pretend guns at a special needs school May 25, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY)
Children displaced with their families by fighting in Misrata play war games with pretend guns at a special needs school May 25, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY) REUTERS

NAVO-gevechtsvliegtuigen hebben voor de vierde achtereenvolgende nacht luchtaanvallen uitgevoerd op de Libische hoofdstad Tripoli nadat de Verenigde Staten een nieuw Libisch voorstel voor een staakt-het-vuren hadden afgewezen. Doelwit was opnieuw het kazerneterrein waar de Libische leider Moammar Gaddafi zijn residentie heeft. Over de schade was niet meteen iets bekend.

Op hun beurt voerden Libische regeringstroepen hun zwaarste bombardementen in dagen uit op Misrata, de grootste stad in het westen van het land in handen van rebellen. Daarbij vielen drie doden. De rebellen hebben met de hulp van luchtaanvallen door de NAVO de Libische troepen een paar kilometer buiten de stad gedreven. De maanden van strijd om de stad hebben naar schatting meer dan 1.000 burgers, rebellen en militairen het leven gekost.

Uit het Libische voorstel tot een staakt-het-vuren en tot gesprekken met de rebellen maakten analisten op dat de maandenlange oorlog en de NAVO-bombardementen het bewind van Gaddafi beginnen te slopen. Premier Al-Baghdadi al-Mahmoudi onderstreepte echter tegenover verslaggevers dat Gaddafi’s vertrek, een eis van de VS, Europese leiders en de rebellen, niet aan de orde is. „De leider, Moammar Gaddafi, zit in het hart van iedere Libiër. Als hij vertrekt, vertrekt het hele Libische volk”, zei hij in de hoofdstad Tripoli.

Het Witte Huis wees het voorstel af als ongeloofwaardig. Plaatsvervangend Nationaal veiligheidsadviseur Ben Rhodes zei dat dergelijke voorstellen moeten worden geschraagd met daden. Hij zei dat de Libische regering niet voldoet aan de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Deze eist een onmiddellijk staakt-het-vuren en machtigt de internationale gemeenschap om gewapenderhand de Libische burgers te beschermen tegen de regeringstroepen.

Binnen de rebellenbeweging in Benghazi tekende zich gisteren groeiende verdeeldheid af over een tijdschema voor een overgang naar een democratisch bewind. De tweede man van de Nationale overgangsraad, Abdel-Hafidh Ghoga, zei dat een periode van twee jaar nodig is om verkiezingen te organiseren. Anderen willen niet verder gaan dan zes maanden. Zij verdenken sommige leiders ervan hun macht niet te willen afstaan. (Reuters, AP, AFP)