Montréal

Al bij aankomst per vliegtuig valt elke keer aan Nederland op hoe efficiënt elke vierkante meter van het land optimaal wordt gebruikt. Een soort Madurodam strekt zich vanuit de lucht onder je uit, een miniatuurwereld met keurige wegen, sporen, kanalen, woonwijken, allemaal in het klein.

Wegens gebrek aan ruimte heeft Nederland geleerd om goed met ruimte om te gaan. In tegenstelling tot Canada, waar zo’n overschot aan ruimte is dan men er vaak nauwelijks raad mee weet. Vliegvelden bij steden zijn daar willekeurig neergestrooid, op aanzienlijke afstand van de eigenlijke bestemming of zelfs een treinstation. Aankomsthal, spoorperron is beter geregeld.

Aan de andere kant schiet Nederland vaak door in het benutten en benoemen van elke vierkante meter. Zo is in mijn oude woonplaats een stukje gras bij de rivier specifiek toegewezen als een plaats waar honden mogen rennen. Er staat een bord bij: ‘Uitrenplek’. Alsof hondenbezitters, of honden, het zelf niet konden bedenken. Dat is nou ook Nederland.

Frank Kuin