Kabinet: coffeeshops worden clubs met 1000-1500 leden

Coffeeshops worden als het aan het kabinet ligt besloten clubs met duizend tot vijftienhonderd leden. Dat heeft minister Opstelten vanmiddag na de ministerraad gezegd.

Het kabinet is al langer van plan om van coffeeshops besloten clubs te maken. Mensen krijgen alleen nog toegang tot coffeeshops als ze een zogenoemde wietpas hebben. Mensen kunnen zo’n pas krijgen voor de duur van een jaar.

Premier Rutte zei in de persconferentie na de ministerraad dat de georganiseerde misdaad die samenhangt met de wietteelt wordt aangepakt. “Eind 2014 moet 40% van de criminele organisaties opgerold zijn.”

Opstelten wil na de zomer starten met het nieuwe systeem. De bedoeling is dat alleen Nederlandse staatsburgers een wietpas kunnen krijgen. De minister wil wachten met het opstarten van het systeem zodra hij advies van de Raad van State heeft gekregen.

Veel gemeenten zijn tegenstander van de komst van de wietpas. Zij vrezen dat buitenlandse drugstoeristen, die nu voor veel overlast in grensgemeenten zorgen, naar Nederland zullen blijven komen voor de illegale handel.