Jemenitisch leger bombardeert kamp oppositiestam

Gisteren werd in hoofdstad Sanaa een massademonstratie tegen president Saleh gehouden. Foto Reuters / Ammar Awad

Door aanhoudend geweld lijkt Jemen langzaam af te glijden naar een daadwerkelijke burgeroorlog. Jemenitische gevechtsvliegtuigen zouden een belangrijke oppositiestam hebben gebombardeerd die een militaire basis zegt te hebben veroverd.

De oppositiestam, die onder leiding staat van Sheikh Hamid Asim, liet vanochtend weten een militaire basis op de soldaten van het regime van president Ali Abdullah Saleh te hebben veroverd. De basis ligt volgens de stam op zo’n honderd kilometer van hoofdstad Sanaa. Bij de verovering zou de kampcommandant zijn gedood en zouden verschillende soldaten van Saleh gewond zijn geraakt.

Enkele uren na de verovering maakte de Arabische tv-zender Al-Arabiya melding van bombardementen op de basis door de Jemenitische luchtmacht. Of de bombardementen tot slachtoffers hebben geleid is nog niet bekend.

Het geweld van vandaag in Jemen komt na een uiterst bloederige dag gisteren toen meer dan veertig Jemenieten om het leven kwamen bij gevechten tussen aanhangers van het regime en oppositiestrijders in hoofstad Sanaa. Sinds zondag zijn al meer dan tachtig mensen gedood. Vandaag worden in Sanaa en andere steden opnieuw grootschalige demonstraties verwacht van voor- en tegenstanders van het regime van Saleh.