Ieder jaar begraven we iemand

In 2002 begon de familie Mustafic een rechtszaak tegen de Nederlandse staat omdat Dutchbat Rizo Mustafic aan de Serviërs heeft uitgeleverd. Nu is hij eindelijk teruggevonden, in een massagraf. Gelukkig in één stuk.

Rizo Mustafic werd pas vorig jaar gevonden, in een Bosnisch massagraf. In één stuk. Dat was een geluk bij een ongeluk, zegt zijn dochter Alma. In hun pogingen om de sporen van de massamoord in Srebrenica uit te wissen hebben de Serviërs lichamen opgegraven, en weer herbegraven. Slachtoffers lagen verspreid over meerdere locaties.

Rizo Mustafic werkte als elektricien voor Dutchbat. Op de compound van VN was hij veilig, maar de Nederlandse blauwhelmen stuurden hem van de basis af – rechtstreeks naar de Bosnische Serviërs.

Alma was gisterenochtend aan het skypen met een vriendin, toen ze een sms’je kreeg – ze weet niet eens meer van wie. Mladic opgepakt. „Eerst dacht ik dat het niet waar kon zijn”, vertelt ze. „Toen, een fractie van een seconde maar, was ik ontzettend blij. Daarna kwam alles weer boven.”

Alma Mustafic woont al sinds 1995 in Nederland met haar moeder, haar broer en haar jongere zus. Ze zette meteen de tv aan. Maar ze begon zich steeds meer te ergeren aan de berichtgeving. „Het ging allemaal over de vraag of Servië nu kon toetreden tot de Europese Unie. Terwijl Servië zestien jaar niets heeft gedaan. Mladic had veel eerder moeten worden opgepakt. Nu krijgen we een oude man in Den Haag. Ik ben bang dat hij doodgaat. Dat we weer een proces zonder veroordeling krijgen, net als bij Milosevic.”

In 2002 begon de familie Mustafic een rechtszaak tegen de Nederlandse staat omdat Dutchbat Rizo Mustafic aan de Serviërs heeft uitgeleverd. De rechtbank bepaalde dat de nabestaanden niet bij Den Haag, maar bij de VN moeten zijn. Op 5 juli is de uitspraak van het hoger beroep.

Alma Mustafic vindt dat Nederland zijn verantwoordelijkheid niet neemt. „Een politicus zei gisteren: we kunnen het boek Srebrenica nu sluiten. Maar het boek is nooit open geweest. Natuurlijk heeft Dutchbat die mensen niet vermoord. Maar er zijn grove fouten gemaakt. Pas als men dat toegeeft, kunnen we ons echt verzoenen.”

Rizo Mustafic zal op 11 juli aanstaande worden bijgezet in Potocari. De begraafplaats ligt tegenover de voormalige compound van Dutchbat, waar Rizo werkte. Het zal waarschijnlijk niet voor het laatst zijn dat de familie Mustafic de plek bezoekt, zegt Alma. „Nog ieder jaar begraven we iemand.”