Hillen wil Nederlandse missie in Libië verlengen

Volgens Hillen beschikt Moammar Gaddafi nog over voldoende middelen om een dreiging te vormen.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) steunt een eventuele verlenging van de NAVO-missie in Libië. De politiek-militaire doelen van de NAVO zijn nog niet gehaald, schreef hij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Het mandaat van de missie Operation Unified Protector loopt eind volgende maand af. Hillen vindt dat de missie moet worden voortgezet om ‘grootschalig geweld’ door de Libische leider Moammar Gaddafi te voorkomen. Volgens Hillen beschikt die nog over voldoende middelen om een dreiging te vormen voor de minder georganiseerde opstandelingen en de bevolking.

Nederland draagt sinds eind maart bij aan de handhaving van de no-flyzone boven Libië, en helpt mee met het controleren van het wapenembargo met zes F-16’s en de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem. Bij de operatie zijn ongeveer tweehonderd Nederlandse militairen betrokken. Het kabinet denkt momenteel na over een voortzetting van de Nederlandse bijdrage. Op 8 en 9 juni praten de NAVO-ministers van Defensie in Brussel over een eventuele verlenging van de missie. (Novum)