Aantal gewonden bij demonstratie Barcelona loopt op tot 121

De Spaanse politie raakte vandaag slaags met demonstranten toen een geimproviseerd tentenkamp in Barcelona het veld moest ruimen voor mogelijke feestvierders bij winst van de Champions League van morgenavond.
De Spaanse politie raakte vandaag slaags met demonstranten toen een geimproviseerd tentenkamp in Barcelona het veld moest ruimen voor mogelijke feestvierders bij winst van de Champions League van morgenavond. Foto AFP / Josep Lago

Bij de aanvaringen tussen Spaanse jongeren en de politie in Barcelona zijn inmiddels 121 gewonden gevallen, meldt persbureau Novum. Agenten met gummiknuppels raakten slaags met betogers. Zeker 84 demonstranten en 37 politieagenten liepen daarbij verwondingen op.

De agenten wilden een tentenkamp op het Plaza de Catalunya schoonvegen, maar stuitten op verzet van de actievoerders. Eerder vandaag kwamen er al berichten binnen over “tientallen” gewonden.

Agenten van de oproerpolitie en gemeentewerkers wilden het tentenkamp, dat al bijna twee weken staat, opruimen. Nadat de betogers hadden geweigerd het plein tijdelijk te verlaten, werd geweld gebruikt. De politie gebruikte niet alleen gummiknuppels, maar ook luchtdrukpistolen. Nadat het plein was schoongemaakt, vertrok de politie weer en keerden de actievoerders terug.

Schoonmaakactie in verband met Champions League-finale

Volgens een woordvoerder van het bestuur van de regio Catalonië is het plein dit weekend waarschijnlijk een verzamelplaats voor voetbalfans. Dit weekend wordt in Londen de Champions League-finale gespeeld tussen Barcelona en Manchester United.

Video en foto’s tonen harde confrontatie

http://www.youtube.com/watch?v=xkCH7zgYsOo

Demonstranten blijven liggen terwijl politiemannen ze van het plein proberen te krijgen. Foto AP / Emilio Morenatti

Demonstranten blijven liggen terwijl politiemannen ze van het plein proberen te krijgen. Foto AP / Emilio MorenattiDemonstranten blijven liggen terwijl politiemannen ze van het plein proberen te krijgen. Foto AP / Emilio Morenatti

Het tentenkamp van de betogers wordt onderuit getrokken. Foto AP / Emilio Morenatti

Het tentenkamp van de betogers wordt onderuit getrokken. Foto AP / Emilio MorenattiHet tentenkamp van de betogers wordt onderuit getrokken. Foto AP / Emilio Morenatti

Protesten al langere tijd, in meerdere Spaanse steden

In een aantal andere Spaanse steden zijn ook tentenkampen opgericht. Betogers bivakkeren op pleinen om te demonstreren onder andere tegen de hoge werkloosheid in Spanje. Een vorige week afgekondigd demonstratieverbod haalde niets uit.

In veel Spaanse steden, waaronder hoofdstad Madrid, protesteren jongeren al bijna twee weken tegen het politieke systeem en de gevolgen van de economische crisis. Lees voor meer informatie de blogs van onze Spanje-correspondent Merijn de Waal terug.