EHEC-bacterie: advies om komkommers te schillen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) adviseert om komkommers goed te wassen en te schillen, in verband met de gevaarlijke EHEC-bacterie. Schippers zei vandaag dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de situatie nauwlettend in de gaten houdt.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt momenteel of de bacterie die in Duitsland al voor honderden zieken heeft gezorgd ook in Nederland aanwezig is. Volgens het Duitse onderzoeksinstituut dat vier komkommers met de bacterie onderzocht, is een van deze komkommers uit Nederland afkomstig. De andere komkommers komen van twee Spaanse telers. De VWA kan de Nederlandse herkomst nog niet bevestigen.

In Noord-Duitsland zijn al ongeveer vierhonderd mensen in het ziekenhuis opgenomen, 140 van hen zijn er ernstig aan toe. Vier mensen zijn overleden. Ook de eerste Nederlander is inmiddels ziek door de EHEC-bacterie, bevestigde een woordvoerder van het RIVM vandaag. De patiënt werd ziek na een bezoek aan Noord-Duitsland. Onduidelijks is hoe de patiënt eraan toe is.

De darmbacterie EHEC is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie. De EHEC-bacterie leidt meestal slechts tot diarree. Soms merken mensen er niets van. De diarree is gemiddeld na vier dagen over. In twee tot zeven procent van de besmettingen krijgen patiënten complicaties, zoals nierproblemen. Van deze groep overlijdt twee tot negen procent.