Clinton: Pakistan geeft toe dat Bin Laden is geholpen

“Ergens is er iemand geweest die Bin Laden hielp”, zeiden Pakistaanse functionarissen vandaag tegen Hillary Clinton. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken was op verrassingsbezoek in Pakistan. De relatie tussen beide landen bevindt zich volgens Clinton “op een keerpunt”.

De minister bracht het bezoek aan Pakistan, waar Amerikaanse Navy SEALs deze maand Osama bin Laden overvielen, samen met de hoogstgeplaatste militair Mike Mullen. “Zowel de Verenigde Staten als Pakistan moeten meer doen om islamitische militanten te bestrijden”, zei ze na afloop van een ontmoeting met de Pakistaanse president Asif Ali Zardari, zijn premier en de legerleider.

Clinton herhaalde dat niemand binnen de hoogste rangen van de Pakistaanse overheid wist dat Bin Laden zich op 50 kilometer van Islamabad in een villa bevond. Haar gesprekspartners zeiden vandaag dat er “ergens iemand” geweest is die de topman van Al-Qaeda van steun voorzag. Meer werd er niet over dit onderwerp naar buiten gebracht.

Over kritiek van Pakistanen op het handelen rondom het doden van Bin Laden was de Amerikaanse minister kort. “Het land moet begrijpen dan anti-Amerikaanse sympathieën en complottheorieën de problemen niet oplossen.” Verder maakte ze nog duidelijk dat de hulp van Pakistan essentieel is voor het bereiken van vrede in Afghanistan. Het land wordt invloed toegedicht op verschillende opstandige commandanten in Afghanistan.