Arrestatie Mladic

Europa praat nu over toenadering van Servië

Serge Brammertz:

De Belgische jurist en criminoloog Serge Brammertz is sinds 2008 hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal. Brammertz leidde het VN-onderzoek naar de moord in februari 2005 op de Libanese ex-premier Rafiq Hariri. Om dat af te ronden nam hij op 14 juni ontslag bij het Internationaal Strafhof (ICC).

Zijn voorganger bij het tribunaal, Carla Del Ponte, hanteerde een agressieve aanpak in de jacht op voortvluchtige verdachten, Brammertz wordt geroemd om zijn diplomatieke en vasthoudende aanpak.

Carla del Ponte:

De Zwiterse Carla Del Ponte was van 1999 tot eind 2007 hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal. Haar grootste triomf was de uitlevering van de vroegere Servische leider Slobodan Milosevic, in 2001. Het lukte haar niet om de Bosnisch-Servische leider Karadzic en zijn legercommandant Mladic naar Den Haag te halen.

Milosevic stierf voor het einde van het proces aan een hartaanval. „Ik heb daarover een probleem met mijn God”, zei ze. „Hij is ontsnapt aan gerechtigheid.”