Zeldzaam duistere 'Jahreszeiten'

Die Jahreszeiten, door Opera O.T. Gezien: 25/5 nieuwe Luxor Theater Rotterdam. Herh. 27 en 29/5 aldaar. ****

„Vulgair” noemde Joseph Haydn het libretto van Die Jahreszeiten. Auteur Gottfried van Swieten had zich uitgeleefd in een tamme idylle met drie boeren die de lof op God, natuur en arbeid bezingen. Haydn toverde het niettemin om tot een prachtig oratorium, trefzeker en fantasierijk georkestreerd. Bij de Operadagen Rotterdam geeft het Vlaamse ensemble B’Rock onder leiding van Christopher Moulds die partituur meestal bont gestalte, met krachtige accenten. Opvallend is de enscenering van Opera O.T.; regisseurs Mirjam Koen en Gerrit Timmers geven aan de tandeloze plot ironie en tragiek.

Er woedt oorlog. Een groep vluchtelingen uit de stad vindt onderdak tussen de akkers. Maar helikopters en tanks, geprojecteerd in het vale landschap, zaaien terreur. Sopraan Robin Johannsen mag als boerinnetje nog zo blij en verrukkelijk zingen, ze valt uiteindelijk ten prooi aan een guerrillastrijder. En als een Apache overvliegt, verandert de lofzang op God als vanzelf in een schietgebed. Het geloof blijkt een laatste strohalm voor de reddelozen. Zo duister had Van Swieten het nooit bedacht.