Wie is Ratko Mladic?

** FILE ** December 2 1995 file photo showing Bosnian Serb army commander general Ratko Mladic. War crimes fugitive Gen. Ratko Mladic has been located and authorities are negotiating his surrender, a senior state security official told The Associated Press on Tuesday Feb. 21 2006 . Mladic was located but "he has yet not been arrested," said the official, who is close to the operation to locate Mladic. He spoke on condition of anonymity because he was not entitled to speak to the media. However, the government earlier denied initial reports of Mladic's arrest by the state news agency Tanjug. (AP Photo/Srdjan Ilic)
** FILE ** December 2 1995 file photo showing Bosnian Serb army commander general Ratko Mladic. War crimes fugitive Gen. Ratko Mladic has been located and authorities are negotiating his surrender, a senior state security official told The Associated Press on Tuesday Feb. 21 2006 . Mladic was located but "he has yet not been arrested," said the official, who is close to the operation to locate Mladic. He spoke on condition of anonymity because he was not entitled to speak to the media. However, the government earlier denied initial reports of Mladic's arrest by the state news agency Tanjug. (AP Photo/Srdjan Ilic) Mladic op een foto uit 1995

Ratko Mladic is vandaag mogelijk gearresteerd. Hij gaf persoonlijk leiding aan de massamoord op moslims in juli 1995.

Ratko Mladic (1942) is in 1995 door het Joegoslavië-tribunaal in staat van beschuldiging gesteld wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Bekijk hier een documentaire over de jacht op Mladic.

Mladic was bij het uitbreken van de oorlog in Bosnië in 1992 officier in het Joegoslavische Volksleger. Hij werd in 1992 bevelhebber van het leger van de Bosnische Serviërs en leidde de belegering van Sarajevo en in juli 1995 de verovering van de moslimenclave Srebrenica.

Van januari tot eind juli 1995 stond de Bosnische moslimenclave Srebrenica onder bescherming van de Nederlandse VN-eenheid Dutchbat-3.

Na de inname van de enclave op 11 juli werden volgens het Joegoslavië-tribunaal 9.000 moslims door de Bosnische-Serviërs onder leiding van Ratko Mladic vermoord.

Mladic deelt drinken uit aan moslimvrouwen in Potocari, op 13 juli 1995. Foto ReutersMladic deelt drinken uit aan moslimvrouwen in Potocari, op 13 juli 1995. Foto Reuters

De Nederlander Thom Karremans was commandant van Dutchbat-3 tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica.

Mladic bleef bevelhebber tot eind 1996 en woonde sindsdien voornamelijk in zijn woning in Belgrado en, tot 2002, in Servische kazernes en legerbases. Na 2002 is hij verborgen gehouden door gepensioneerde Servische officieren en officieren van het leger van de Bosnische Serviërs.