Weer celstraffen voor kandidaten oppositie Wit-Rusland

Belarussian opposition activists and a former presidential candidate sit in a guarded cage during a court hearing in Minsk May 26, 2011. They appeared in court on Thursday as the trials of activists arrested on December 19, for rallying against the re-election of Belarus' President Alexander Lukashenko, continue. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW)
Belarussian opposition activists and a former presidential candidate sit in a guarded cage during a court hearing in Minsk May 26, 2011. They appeared in court on Thursday as the trials of activists arrested on December 19, for rallying against the re-election of Belarus' President Alexander Lukashenko, continue. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW) Wit-Russische oppositieleden wachten op het vonnis in de rechtbank in Minsk. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

In Wit-Rusland zijn opnieuw twee voormalige presidentskandidaten veroordeeld voor het organiseren van massaprotesten tegen de herverkiezing van president Alexander Loekasjenko. Nikolai Statkevitsj and Dimitri Uss kregen zes jaar en vijfenhalf jaar cel, meldt persbureau AFP.

Deze week werden ook al de kandidaten Vladimir Nekljajev and Vitali Rimasjevski tot twee jaar cel veroordeeld voor het organiseren van rellen na de verkiezingen. Presidentskandidaat Andrej Sannikov kreeg eerder al vijf jaar cel.

Na de verkiezingen in december braken er grootschalige protesten uit in de hoofdstad Minsk. Volgens de oppositie en onafhankelijke waarnemers was er zwaar gefraudeerd. President Loekasjenko won bij die verkiezingen een vierde termijn.